Erişilebilirlik

Yine Bir Turist Çinli Diye Tartaklandı


Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygurlar’ın ramazan ibadetlerinin Çin yönetimi tarafından engellendiği ve zulmedildiği iddiaları Türkiye’de çeşitli tepkilere yol açıyor. Ülkü Ocakları’na mensup bir grubun pazar günü düzenlenen Doğu Türkistan’a destek mitingi sonrası İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’nda bir grup Koreli’yi Çinli sanarak saldırmasıyla başlayan olaylar sürüyor.

Çarşamba akşamı Doğu Türkistan Maarif Derneği üyesi yaklaşık 200 kişilik grup, Tayland’da bekletilen 200 Doğu Türkistanlının Çin’e iade edileceği gerekçesiyle, Zincirlikuyu’daki Tayland Krallığı Başkonsolosluğu binasına saldırdı. Fahri konsolosluğun binasının kapısını kırarak içeriye giren eylemciler, içerideki klasör ve evrakları sokağa döktü.

Fahri başkonsolosluktaki Tayland bayrağı indirildi

Eylemciler daha sonra konsolosluğun girişindeki direğe tırmanıp cebinden çıkardığı bıçakla Tayland bayrağının iplerini keserek aşağıya düşürdü.

Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan, “Doğu Türkistan’daki zulümden kaçarak Tayland’a sığınan 360 civarında insan için sürekli biz bu işi takip ediyorduk. Son zamanlarda 173 kişi Türkiye’ye getirildi. Son bir saat içerisinde bize gelen haberlere göre 67 Doğu Türkistanlı vatandaşların Çin’e gönderildiğini öğrendik. Bebekleri burada ağlayan anneleri Çin’e iade edildi ya da edilecek” dedi.

Fahri Başkonsolos: ‘Saldırı öncesi Emniyet koruma vermek istedi, almadım’

Tayland’ın İstanbul Fahri Başkonsolosu Refik Gökçek ise saldırı nedeniyle şikayetçi olmadığını açıkladı. Gökçek, “Bu bir protesto değil içeriye girilerek haneye tecavüz edilerek zarar verilen bir olaydır. Bu bakımdan çok üzgünüz ve kırgınız.Böyle bir saldırının yapılmış olması ancak kendi kendimize zarar verdiğimiz anlamına gelir. Bu saldırının ne Çin’e ne de Tayland’a karalarının değiştirme anlamında bir faydası olacağını düşünmüyorum. Maddi zarar hiç önemli değil hepsi yerine getirilir, Allah’tan cana zarar gelmedi akvaryumdaki balıklarımız dışında” dedi.

15 yıldır Tayland Krallığı’nın Türkiye Fahri Başkonsolosluğunu yürüten Refik Gökçek, emniyet yetkililerinin iki ay önce koruma vermeyi teklif ettiğini ancak bu teklifi kabul etmediğini belirtti.

Ankara’daki eylemde yine bir kadın Çinli diye tartaklandı

Doğu Türkistanlılar perşembe günü de Ankara’daki Tayland Büyükelçiliği’nin önünde eylem düzenledi. Ellerinde Doğu Türkistan ve Türk bayrakları bulunan grup, civarda bulunan bir kadını Çinli olduğu gerekçesiyle tartakladı. Çekik gözlü kadın, polis tarafından güvenlik kordonun arkasına alınarak gruptan birkaç kişi kalabalığı sakinleştirmeye çalıştı.

Çin Büyükelçiliği’ne girmek isteyen protestoculara biber gazlı müdahale

Kayseri’den gelen Doğu Türkistanlı grup daha sonra Çin Büyükelçiliği’nin önünde eylem yaptı. Kalabalığın büyükelçiliğe girmek istemesi üzerine polis biber gazıyla müdahale etti.

Dışişleri Tayland’ı kınadı

Dışişleri Bakanlığı ise 115 Uygur’u Çin’e iade ettiği gerekçesiyle Tayland’ı kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Tayland’da gözaltında bulunan 115 Uygur Türkü soydaşımızın hür iradeleri hilafına üçüncü bir ülkeye gönderilmesini büyük bir üzüntüyle karşılıyoruz. Tayland ve ilgili uluslararası kuruluşlar nezdinde yaptığımız müteaddit girişimlere rağmen Tayland Hükümetinin uluslararası insani hukuka aykırı davranışını kınıyoruz’” dendi.

Süleyman Çelebi: Bu saldırılar barbarlık

Amerika’nın Sesi’ne konuşan DİSK Eski Genel Başkanı ve CHP eski İstanbul milletvekili Süleyman Çelebi, çekik gözlü olduğu gerekçesiyle bazı turistlere yönelik saldırıları barbarlık olarak niteledi.

Çelebi, “Bunlar velev ki Çinli olsa, Türkiye’de böyle bir saldırı yapılması insanlığa sığmaz. Bunun hiçbir izahı yok. Bu bir barbarlıktır, vahşiliktir. Burada asıl görev Emniyet’e düşmektedir. Ellerinde her türlü donanım var. Bu saldırganları bulup gerekli işlemleri yapmaları gerekir. Eğer burada müsamaha gösterilirse bu saldırılar yabancı düşmanlığına dönüşebilir” dedi.

CHP eski milletvekili Doğu Türkistan’da yaşayan Müslümanlar’a zulmedildiğine ilişkin dezenformasyon ve manipülasyon yapıldığını Anadolu Ajansı’nın geçtiğimiz günlerden Uygur bölgesinden geçtiği haberinin de bunu ispatladığını söyledi. Çelebi, “Bu gerilimden siyasi menfaat sağlayacağını düşünen birileri varsa bilmeliler ki bu düşmanlık kimseye fayda sağlamaz’ dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG