Erişilebilirlik

Yönetim Kongre'ye Baskıyı Arttırdı


Yönetim Kongre'ye Baskıyı Arttırdı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Obama yönetimi, kimyasal silah saldırısında yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesinin ardından Suriye’ye askeri operasyon yapılması konusunda Kongre’ye baskıyı arttırdı

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’ye göre Suriye’de yaşananlar, kimyasal silahların dehşetini ortaya koyuyor.

Kerry, harekete geçmemenin ağır sonuçları olacağı konusunda uyardı: “Eğer Esat’sanız, eğer bölgedeki despot liderlerden biriyseniz, eğer Amerika dost ve müttefikleriyle birlikte adım atmazsa, onlara ne mesaj vermiş oluruz? Ellerini kollarını sallaya sallaya bu durumdan kurtulma fırsatı vermiş oluruz.”

Oturum zaman zaman savaş karşıtı protestocular tarafından kesildi.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Robert Menendez, Amerikalılar’ın savaştan artık yorulduğunu, ancak Suriye’ye verilecek mesajın önemli olduğunu söyledi: “Ya Suriye, İran, Kuzey Kore, Hizbullah, el Kaide ya da diğer örgütlere kimyasal silahların duyarsız bir şekilde kullanılmasına hoşgörülü davranmadığımız mesajını verecek, ya da insanların dehşet verici biçimde acı çekmelerine seyirci kalacağız.”

Cumhuriyetçi Bob Corker gibi bazı senatörler, Amerika’nın Suriye’de girişeceği askeri operasyonu sınırlamak istiyor: “Aramızda o ülkeye asker gönderme olasılığını destekleyecek kimse olduğunu sanmıyorum.”

Kerry, Suriye’nin iç savaşına müdahale etmek üzere tek bir Amerikan askeri gönderilmeyeceğini söyledi.

Diğer senatörlerse kısıtlı askeri operasyonun başarılı olup olmayacağını sorguladı. Bunlardan biri de Cumhuriyetçi Partili Senatör James Risch oldu: “Bir gün, bir hafta ya da bir ay sonra sınırlı bir operasyon düzenlediğimizi farz edelim. Esat fare deliğinden çıkıp, ‘Bakın, dünyanın en büyük gücüne karşı durdum. Zafer benimdir’ demeyecek mi?”

Kerry ise, Amerika’nın düzenleyeceği saldırının Esat’ı güçlendirmeyeceğini savundu.

Başkan Barack Obama, Suriye’ye karşı askeri güç kullanmakla, geçmişte Amerika’nın giriştiği ucu açık savaşlar arasında fark olduğunu söyledi: “Burası Irak ya da Afganistan değil. Bu açık bir mesaj gönderecek sınırlı ve orantılı bir adım.”

Kongre’nin kilit liderleri Obama’ya destek verdi. Bunlardan biri de Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner: “Başkan’ın harekete geçme çağrısını destekliyorum. Bu tarz davranışlara izin vermeyeceğimizi anlaması gereken düşmanlarımız var.”

Temsilciler Meclisi Demokrat Parti grup lider Nancy Pelosi de Obama’ya destek vereceğini söyledi: “Amerikan kamuoyu böyle bir operasyonu destekleyecek istihbarat bilgilerini öğrenmek istiyor.”

Yaz tatili gelecek hafta sona erecek olan Kongre’nin, Suriye’ye askeri operasyonu ilk günlerdeki oturumlarda oylaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG