Erişilebilirlik

'YPG’deki ABD Silahları PKK’nın Elinde'


Milli Güvenlik Kurulu (MGK), ABD’nin YPG’ye gönderdiği silahların PKK’nın eline geçtiğini belirterek, müttefik ülkeleri “çifte standart” ile suçladı.

MGK bildirisinde, isim verilmeksizin “müttefik ülkeler” ifadesiyle başta ABD olmak üzere Suriye’de sahada olan ülkelere, terörle mücadelede ortak bir anlayış birliğine varılması çağrısı da yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Milli Güvenlik Kurulu toplantısı yaklaşık 6 saat sürdü. MGK toplantısı ardından 7 maddelik yazılı bildiri metni yayımlandı.

Bildiride, “FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere, ülkemizin millî güvenliğine yönelik her türlü tehdide karşı hukuk çerçevesinde alınan tedbirler ile terörün sonlandırılması için yurt içinde ve yurt dışında kararlılıkla sürdürülen mücadele, kapsamlı şekilde görüşülmüştür” ifadesiyle terörle mücadeleye dikkat çekildi. Bildiride, PKK’nın uyuşturucu madde ticaretiyle insanlık suçu işlediği de vurgulandı.

Son dönemde Türkiye ile ABD ilişkilerinde en sıkıntılı başlıklardan birini oluşturan PYD-YPG konusu da MGK bildirisindeydi. ABD’ye yönelik eleştiri yapılan bildiride, “Bazı müttefik ülkelerin PYD-YPG terör örgütüne verdiği silah ve mühimmatın PKK terör örgütünde ele geçiriliyor olması; Türkiye’nin, bunların farklı isimler altında gözükse de aslında aynı örgüt olduğu konusunda ısrarla ortaya koyduğu ikaz ve itirazındaki haklılığını bir kez daha teyit etmiştir. Terör örgütlerine karşı sergilenen çifte standart terk edilmeden, bölgenin huzur ve güvene kavuşmasının mümkün olamayacağının altı çizilmiş; uluslararası topluma, terörle mücadelede ortak bir anlayış birliğine varılması için verilen taahhütlere uyulması konusundaki çağrımız tekrarlanmıştır” denildi.

MGK bildirisinde, Türkiye’nin son aylarda hız verdiği üzere Zap bölgesi gibi Irak’ın kuzeyindeki PKK kamplarına ve unsurlarına yönelik askeri operasyonlara devam edileceği mesajı da verildi. YPG’ye karşı kuvvet kullanılacağı da resmen MGK kararı haline geldi. Bildiride, “Güney sınırlarımıza yönelik Suriye ve Irak’tan kaynaklanan bir tehdidin tespiti ile taciz ve saldırı vuku bulması halinde, uluslararası hukuk çerçevesinde gereğinin yapılmaya devam edileceği, Türkiye’nin sınırları boyunca bir terör devleti kurulmasına asla izin vermeyeceği; PKK/PYD-YPG terör örgütlerinin, diğer bir terör örgütü DEAŞ ile mücadelesi ileri sürülerek meşrulaştırılamayacağı bir kez daha vurgulanmıştır” ifadesi kullanıldı.

Barzani’ye MGK ile mesaj gitti

Bu arada Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne dolayısıyla lider konumundaki Mesut Barzani’ye de MGK bildirisinde mesaj vardı. Bildiride, “Irak Kuzeyi Bölgesel Yönetimi’nin aldığı referandum kararının, hukuken ve fiilen uygulanamayacağı, bu teşebbüsün vahim bir hata olduğu ve istenmeyen sonuçlar doğuracağı belirtilmiştir. Irak’ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin muhafaza edilmesinin bölgede kalıcı istikrar, barış, güvenlik ve refah tesis edilebilmesine bağlı olduğu değerlendirilmiştir. Musul’un DEAŞ’tan kurtarılması memnuniyetle karşılanmış, şehrin yeniden imarı için, Türkiye’nin uluslararası toplumla birlikte her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca Irak’taki Türkmen varlığının ve haklarının korunmasının yakından takip edilmekte olduğu belirtilmiştir” denildi.

Son olarak Türkiye’nin özellikle komşusu Yunanistan ve üyelik sürecinde olduğu Avrupa Birliği ile ilişkilerini yakından etkileyen Kıbrıs başlığı da MGK bildirisindeydi. Bildiride, “İsviçre’deki Kıbrıs Konferansı ve sonuçları değerlendirilmiş; ayrıca Doğu Akdeniz’de, doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarımız çerçevesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye’nin hak ve menfaatlerinin korunması konusundaki kararlılığımız vurgulanmıştır” görüşü yer aldı.

TSK sivillere saldırıya dikkat çekiyor

TSK, YPG unsurlarına yönelik müdahalesini sürdürüyor. TSK’nın son yaptığı açıklamada, YPG’nin kontrolündeki Afrin Kantonu sınırındaki Mare ve Azez bölgelerinde çatışmalar olduğu tekrarlandı. TSK açıklamasında, Azez kentine 14 Temmuz’da YPG tarafından düzenlenen saldırıda 2 ölü ve 4 yaralı olduğu belirtilerek, yaralı çocuk görüntüleri de basın mensuplarıyla paylaşıldı. TSK, özellikle sivilleri hedef aldığını belirttiği YPG saldırılarına karşılık verildiğini ifade ediyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG