Erişilebilirlik

YSK’nın KHK Kararına HDP’den Tepki


hdp logo final
hdp logo final

Doğu ve Güneydoğu’daki bazı ilçelerde seçimi kazanan isimlerin Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilmeleri itirazlara yol açtı. Diğer partilerin itirazları üzerine il seçim kurulları YSK’dan görüş sordu. YSK, KHK ile ihraç edilen adaylara mazbata verilmemesini kararlaştırdı. YSK'nın kararını KHK'da yer alan "Bu şekilde görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, kamu, kurum ve kuruluşlarında görev alamaz" hükmü gereğince aldığı öğrenildi.

YSK’nın kararıyla Kars’ın Digor ilçesi Dağpınar beldesinde Abubekir Erkmen, Diyarbakır Bağlar’da Zeyyat Ceylan, Van’ın ilçelerinden Tuşpa’da Yılmaz Berki, Edremit’te Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Çaldıran’da Leyla Atsak’ın aralarında olduğu 10 dolayında isme mazbata verilmeyecek. Buralarda mazbatalar seçimi ikinci sırada tamamlayan adaylara verilecek.

YSK kararıyla mazbatası alınan isimlerdi biri de Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde seçilen Zeyyat Ceylan oldu. VOA Türkçe’ye konuşan Ceylan, YSK’nın adaylıklarını seçimden önce veto edebileceğini söyledi. Kararı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyleyen Ceylan, “Biz seçim kuruluna dilekçeyle başvurduğumuz zaman kurul bizi veto edebilirdi. Bize seçime girme ehliyeti verdi. Bizim özellikle karşı çıktığımız, kabul etmeyeceğimiz nokta budur. Veto etse partimiz, biz seçmenimiz mağdur olmayabilirdi. Seçime girdik, kazandık seçimin üzerinden on gün geçti, şimdi diyor size mazbata veremiyorum, ikinci sıradakine veriyorum. Haliyle diyoruz, bunun hukuki bir tarafı yoktur, vicdani bir tarafı yoktu. Siyaseten etik bir tarafı yoktur. Ne siyasette, ne hukukta yeri yoktur. Bu karar bizim nezdimizde yok hükmündedir. Seçme ve seçilme hukukuyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurabiliyoruz. AYM reddederse AİHM’e götürürüz” dedi. Ceylan, Diyarbakır’da öğretmenlik yaptığı sırada ilk çıkan KHK ile ihraç edilmişti.

HDP Diyarbakır İl Başkan Vekili Nesip Gültekin ise YSK’nın kazananlara mazbata vermediği yerlerde seçimin yenilenmesi gerektiğini savundu. VOA Türkçe’ye konuşan Gültekin, “Arkadaşlarımız evraklarını verirken bazı arkadaşlarımız kabul edilmedi, isimleri değiştirdik. Seçimden sonra böyle bir durum çıkardılar önümüze. Eğer adaylıkları kabul edilmeyecekse, yeni isim belirlerdik. Bu yapılmadı, bundan dolayı arkadaşlarımız seçime girdi ve halk yetkiyi verdi. YSK’nın kararı kabul edilemez. O takvim süreci içinde olamayacağı belirtilebilirdi. Ya da seçimin yenilenmesi gerekir. YSK kararı acilen alınması gereken kararlardır. Hukuksuz da olsa yapacak çok bir şey yok. Yapılması gereken bunların görevlerinin başına geçmesi lazım” diye konuştu.

Bu arada Muş’un Rüstemgedik beldesinde seçilen CHP adayına da, adli sicil kaydı nedeniyle mazbatası verilmedi. Mazbatayı almaya hak kazanan ikinci sıradaki HDP adayı ise mazbatayı kabul etmedi. Burada seçimlerin yenilenmesini isteyen HDP şu açıklamayı yaptı: "YSK, ikinci sıradaki HDP adayına mazbata verilmesine karar verdi. İlkesel olarak kabul etmiyoruz. Halkın seçtiğini YSK bu şekilde iptal edemez. Burada seçim yenilenmelidir.”

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG