Erişilebilirlik

Yunanistan AB’nin Koşullarına Razı Oldu


Yunanistan AB’nin Koşullarına Razı Oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Yunanistan ve AB bir dizi görüşme sonrasında üçüncü bir yardım paketi üzerinde anlaşmaya vardı.

AB Başkanı Donald Tusk, yaklaşık 17 saat süren görüşmeler sonrasında anlaşmaya varıldı.

Yunanistan, istediği 100 milyar doları alabilmek için bir dizi ağır reformu yapmaya razı oldu.

Fransız Haber Ajansı’na konuşan bir yetkili, anlaşmanın koşullarının Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Donald Tusk tarafından belirlendiğini söyledi.

Daha önceki haberlerde, anlaşma imzalanabilmesi için IMF’nin de yardım paketinin idaresi konusunda IMF’nin müdahilliği ve daha sonra başlatılacak özelleştirme programı için 56 milyar dolarlık kamu varlığının belirlenmesi gibi koşullar olacağı belirtilmişti.

Varılan anlaşmaya göre, Yunanistan, yardım paketinde IMF’ye tam yetki verilmesine yönelik itirazından vazgeçti.

Vergilerin yükseltilmesi ve emeklilik maaşlarının azaltılması gibi halkın büyük tepkisini çekmesi beklenen anlaşmanın Çarşamba gününe kadar Yunan parlamentosunda onaylanması gerekiyor.

Yunan parlamentosu anlaşmayı onayladıktan sonra Çipras’ın 18 Euro bölgesi liderini, Yunanistan’ın iflasını ertelemesi için köprü kredileri açmaya ikna etmesi gerekiyor.

Donald Tusk, anlaşmanın sert koşulları olduğunu ancak bunun Yunanistan’ı tekrar diğer AB ülkelerinin seviyesine getireceğini söyledi. Tusk, anlaşmanın AB ülkeleri arasında yeniden güven tesis edeceğini de kaydetti.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Uyulması gereken çok sert kurallar var. Yunanistan Parlamentosu dahil birçok ulusal parlamentonun onaylaması, Avrupa İstikrar Mekanizması programının resmi olarak başlaması için görüşmeler yapması gerekiyor. Ama her şeye rağmen paketin onaylanması Yunanistan’a toparlanma şansı veriyor. Ayrıca bu anlaşma sayesinde, Yunanistan’da yaşanması muhtemel sosyal, ekonomik ve siyasi sorunlar önlenmiş oldu” şeklinde konuştu.

Çipras, ise mümkün olan en iyi anlaşmayı yaptıklarını söyledi: “Zor bir anlaşma oldu ama kamu mallarının yurtdışına transferini önlemiş olduk. Ayrıca en ince detayına kadar dikkatlice hazırlanan ve kısa süre önce uygulamaya koyulan finans sisteminin çöküşünü engelledik. Son olarak, zorlu müzakereler sonucunda, borcumuzun yeniden yapılandırılmasını sağlarken yardım fonlarının akışını garantiye almayı başardık.”

Merkel de anlaşmanın koşullarının ağır olduğunu ancak getirdiği avantajların dezavantajlarından daha çok olduğunu kaydetti. Alman lider, Yunan hükümetinin idari reformdan geçerek de güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG