Erişilebilirlik

Atina'dan Ankara'nın Füze Tehdidine Tepki


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’a füze tehdidine, Atina’nın yanıtı sert oldu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, “Bir NATO üyesi ve müttefik ülke tarafından Yunanistan’a füze saldırısı tehdidinde bulunulması kabul edilemez ve bunun evrensel olarak kınanması gerekir” dedi.

Avrupa Birliği’nin dışişleri toplantısı için Brüksel’e giden Dendias, “Kuzey Atlantik İttifakı’na Kuzey Kore tavırları giremez ve girmemeli” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hafta sonu Samsun’da gençlerle biraraya geldiği bir toplantıda, Türkiye’nin Tayfun adı verilen kendi kısa menzilli balistik füzelerini yapmaya başladığını ve bu füzelerin Yunanistan’ı korkuttuğunu söylemişti.

Erdoğan, “Şimdi artık füzelerimizi yapmaya başladık. Bu üretim tabii Yunan'ı ürkütüyor. 'Tayfun Füzesi Atina'yı vurur' diyor. Vuracak tabii. Sen rahat durmazsan, sen Amerika’dan adalara, şuradan buradan bir şey almaya çalışırsan Türkiye gibi bir ülke herhalde armut toplamayacak, bir şeyler yapması lazım” ifadelerini kullanmıştı.

Yunan sözcü: “Kararlı ve hazırız”

İki komşu ve NATO müttefiki arasındaki ilişkiler, Ege Denizi’nde kıta sahanlığı ve Doğu Akdeniz’de de enerji hakları anlaşmazlığı sebebiyle uzun süredir gergin. İki ülke son 50 yıl içinde üç kez savaşın eşiğine geldi.

Ankara’nın söylemini sertleştirdiği son aylarda hükümet yetkilileri, Atina’nın uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğini iddia ederek bu durumun bazı Yunan adalarının egemenliğini tartışmalı hale getirdiğini savunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Bir gece ansızın gelebiliriz” diyerek Yunanistan’ı tehdit etmişti.

Yunanistan hükümeti sözcüsü Yannis İkonomu da Atina’da düzenlediği bir basın toplantısında Erdoğan’ın füze tehdidi için, “Sayın Erdoğan ülkemizin korkutulamayacağını ve bize gözdağı verilemeyeceğini bilmeli” dedi.

Yunan sözcü, “Sayın Erdoğan mantıksız ve haksız olanı sürekli tekrar ederek mantıklı ve adil hale getireceğini sanıyor. Böyle bir şey olmayacak” diye konuştu.

Sözcü Yunanistan’ın her zaman egemenliğini, haklarını ve uluslararası hukuktan doğan haklarını savunmaya hazır olduğunu belirtti.

Akar: “Oldu bittiye izin veremeyiz”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Yunanistan’ı “akıl, mantık ve hukuk dışı talep ve iddiaların yanı sıra; provokatif eylem ve saldırgan bir söylemle gerginliği artırdığını” savundu.

Türkiye, Yunanistan’ı Ege Denizi adalarında asker ve silah konuşlandırmakla suçluyor ve bu durumun adaların askerden arındırılmış olmasını gerektiren anlaşmaların ihlali olduğunu belirtiyor.

Bugün komutanlarla görüntülü bir toplantıya katılan Milli Savunma Bakanı Akar da bu suçlamalara atıfta bulunarak, “Herhangi bir oldu bittiye müsaade etmemiz asla mümkün değil. Beklentimiz bazı Yunan siyasetçilerin ve askeri yetkililerin iç siyaset amaçlarıyla benimsedikleri provokatif tavırlarını derhal terk etmeleri, sorunların diyalogla çözümüne odaklanmaları ve tarihten ders çıkarmaları. Yarınlarının daha iyi olmasını isteyenler dünün ve bugünün yanlışlarından dönmeli” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG