Erişilebilirlik

Yunanistan’da Genel Grev Hayatı Felç Etti


Yunanistan’da Genel Grev Hayatı Felç Etti
Yunanistan’da Genel Grev Hayatı Felç Etti

Yunanistan’da kamu görevlileri hükümetin yeni kesinti programlarını protesto etmek için bugün genel greve gitti.

Atina hükümeti, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’nun ikinci yardım paketini garantilemek için, 30 bin kamu görevlisinin işine son verecek ve emekli maaşlarında kesinti öngören bir planı onaylamıştı.

24 saat sürecek genel greve ülkenin iki büyük sendikası destek veriyor. Grev yüzünden ülkede okullar, mahkemeler, devlet daireleri ve belediyeler boş kaldı, toplu taşıma hizmetleri durdu. Atina uluslararası havaalanında 400 uçuş iptal edildi.

AB ve IMF, Yunanistan’a verilecek 159 milyar dolarlık yardım paketini onaylamak için bu ülkenin sert kemer sıkma önlemleri almasını şart koşuyor.

Hükümetin kesinti planlarının büyük öfke yarattığı Yunan halkı, bugünkü genel grevden önce de daha küçük çaplı iş bırakma eylemlerine katıldı.

Yunanistan Ekonomisiyle İlgili Kaygılar Sürüyor

Tüm tasarruf önlemlerine rağmen bütçe açığı üretimin yüzde 8 buçuğu civarında… Bu da Yunanistan’a ayrılan kurtarma paketi için koşulan şartların yerine getirilmediğini gösteriyor.

Yunanistan’ın temerrüde düşme ihtimali giderek artıyor. Lüksemburg’da yapılan Euro bölgesi maliye bakanları toplantısında Avrupa Birliği Komisyonu’nun para politikasından sorumlu üyesi Olli Rehn, kritik bir aşamaya gelindiğini söyledi: “Yunanistan’ın bu yıl ve 2012 yılı hedeflerini tutturamaması muhtemel. Ancak alınan önlemler mali hedeflerin tutturulması yönünde etkili oluyor. Yani, açıklanan önlemleri gözden geçireceğiz ve yeni verilere tekrar bakacağız.”


Yunanistan için hazırlanan kurtarma paketinin bir sonraki 11 milyar dolarlık dilimi Atina hükümetinin harcamaları kesmesi şartına bağlandı. Aşırı harcama nedeniyle Yunanistan’ın kamu borcu ulusal gelirinin yüzde 173’üne tekabül ediyor. Bir sonraki yardım dilimi verilmezse Yunanistan’ın maddi kaynakları önümüzdeki haftalarda tükenecek. IG Endeksi’nden piyasa uzmanı David Jones anlatıyor: “Siyasetçiler, merkez bankası yetkilileri çok konuşuyor; ancak acil adımlar konusunda harekete geçilmiyor. Dolayısıyla şu an karşımızda olan sorun yine harekete geçmenin ne kadar süreceğiyle ilgili…”

Yunanistan halkın tepkisini toplayan bir dizi tasarruf önlemi açıkladı. Maaşları kesilen, vergileri arttırılan işçiler sokaklarda. Merit Menkul Kıymetler’den Nikos Hristodulu Yunanistan’ın hedeflerini tutturamamasının nedeninin herkes tarafından bilindiğini söylüyor: “Esas neden ekonomik durgunluk. Yunanistan’da durgunluk sürüyor. Önümüzdeki yıl yeniden durgunluğa düşebiliriz. Durgunluk sürdükçe, bütçe açığı da artıyor.”

Bazı uzmanlar Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası’nın durumu abarttığını düşünüyor. Ama Close Brothers Seydler Bankası’ndan Oliver Roth, Yunanistan’ın batmasına izin verilmeyeceği görüşünde: “Bu üçlü, er ya da geç Yunanistan’ın borcunu kapatacak. Bu kadar olumsuz olmaya gerek yok.”

Uzmanlar Yunanistan’ın kurtarılmamasının tüm Avrupa’da çok ciddi sonuçlar doğuracağına; özellikle Yunanistan’a yatırım yapmış Fransız bankalarının zor durumda kalacağına dikkati çekiyor. Bu durum da küresel ekonomiyi yeniden durgunluğa itebilir.


XS
SM
MD
LG