Erişilebilirlik

Yunanistan’da Radikal Sol Dönemi


Alexis Tsipras Radikal Sol Parti Syriza lideri
Alexis Tsipras Radikal Sol Parti Syriza lideri

Radikal Sol Koalisyon Syriza, artık Yunanistan’ın en güçlü partisi. Syriza, 41 yıldır ülkeye egemen olan PASOK-Yeni Demokrasi hakimiyetini de kırmış oldu. Yunanistan’ın İncil’e el basmadan yemin edecek yeni başbakanı Alexis Tsiparas’ın önündeki en büyük sınav, yeni cumhurbaşkanını seçmek ve Troyka’yla yapılan borç anlaşmalarını güncellemek olacak

Yunanistan seçimlerinde sürpriz olmadı ve sandıktan Syriza (Radikal Sol Koalisyon) çıktı. Kesin olmayan resmi sonuçlara göre, oyların %36,3’ünü alan sol parti 149 milletvekili kazandı. Ancak bu milletvekili sayısı tek başına hükümet kurmaya yeterli değil. Parti lideri bugün kendisi gibi Troyka (Avrupa Komisyonu, IMF, Avrupa Merkez Bankası) ‘yla yapılan memorandum (kredi anlaşması) karşıtı ANEL'le (Bağımsız Yunanlılar) koalisyon görüşmesi yaptı.

Kurulması muhtemel hükümete, merkez solda bulunan Potami’nin de dışarıdan destek vermesi gündemde. Böyle bir işbirliğinin gerçekleşmesi halinde yeni kurulacak hükümet, 179 milletvekilinin desteğine sahip olacak.

Yunanistan tarihinde ilk kez radikal sol iktidarda

Bu işbirliği Yunanistan tarihinde ilk kez radikal sol bir partiyi iktidara taşımış olacak.

Pazar gecesi seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından Syriza lideri Alexis Tsipras, önce genel merkeze gitti. Orada kurmaylarıyla üç saat süren toplantı yapan müstakbel başbakan, daha sonra Atina Üniversitesi’nin önüne giderek kendisini bekleyen yandaşlarını selamladı. Orada kısa bir konuşma yapan Tsipras, ‘ özgürlük, demokrasi, refah’ ve ‘yeni bir Yunanistan’ vaadini tekrarladı.

2012’de 1 milyon 655 bin seçmenin oyunu alan Syriza ve seçimde oy sayısını 2 milyon 245 bine çıkarak Syriza’nın kutlamalarına yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Alanda bulunanlardan Daria Bakinidis katılımdaki görece azlığı şöyle izah etti, ‘ben bir buçuk yıldır işsizim. Aslında ben Syriza’ya yakın değilim ancak Tsipras’ın vaatleri ilgimi çekti ve oy verdim. Zaten dibe vurmuş durumdayız. Eğer sözlerinin çeyreğini yerine getirirse bizi mutlu eder. Ancak çoğu insan gibi benim de kafamda soru işareti var.’

‘Demokrasi ve özgürlüğü Avrupa Birliği’ne anımsatacağız’

Alanda en coşkulu insanlar ise daha çok eski tüfekler. İsmini vermek istemeyen Yunanistan Komünist Partisi eski üyesi bir mühendis, ‘Yunanistan tarihinde ilk defa komünistler iktidara geliyor. Avrupa Birliği’ne onların artık unuttuğu gerçek demokrasi ve özgürlükleri Syriza ispatlayacak. Yalnız bankaların değil yoksulların da yeni Avrupa’da sözü olacak’ dedi.

Bugün başbakanlık yemini etmesi beklenen Alexis Tsipras, Yunanistan tarihinin ilk İncil’e el basmadan yemin edecek ilk başbakanı olacak. Syriza lideri, milletvekilliği yeminlerinde olduğu gibi yine şerefi üzerinde edecek.

Syriza’nın cumhurbaşkanı adayı Gavras mı?

Yunanistan’ı erken seçime götüren konu, yeni cumhurbaşkanının bir türlü seçilememesiydi. Yunanistan’da herkes, Syriza’nın adayının kim olacağını merak ediyor. Bu seçim, Syriza’nın ilk büyük siyasi sınavı olacak. Kulislerde konuşulan bilgiye göre, dün akşam kendisini tebrik eden Yunan asıllı ünlü Fransız yönetmen Costa Gavras’ı aday göstereceği konuşuluyor.

Batı Trakya Türkleri de ‘Syriza’ dedi

Seçimlerde Batı Trakya Türkleri de Syriza’yı tercih etti. Gümülcine’de daha önce Birleşik Sol’dan milletvekili seçilen Mustafa Mustafa ile birlikte bir önceki dönem milletvekilliği yapan Ayhan Karayusuf, Syriza listelerinden parlamentoya girdi. İskeçe’den ise Hüseyin Zeybek bir kez daha seçilerek Atina’nın yolunu tuttu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG