Erişilebilirlik

Yunanistan'da Yeni Hükümet İçin 3 Gün Süre


Yunanistan’daki parlamento seçimlerinde partisi en çok milletvekilini çıkaran muhafazakar lider Antonis Samaras’a koalisyon hükümeti kurması için üç gün süre tanındı.
Yunan Cumhurbaşkanı Carolas Papulyas, Pazartesi günü görüştüğü Samaras’ı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi
Yunanistan’da ülkenin euro bölgesinde kalıp kalmamasını belirleyecek tarihi seçimi az farkla AB yanlısı partiler kazanmış bulunuyor.
Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu ile imzalanan kurtarma paketi anlaşmasını destekleyen muhafazakar Yeni Demokrasi partisi oyların yüzde 30’nu aldı.
Mali anlaşmaya karşı çıkan radikal solcu Syriza partisi ise oyların yüzde 27’sini toplayarak 71 milletvekili çıkardı.
Anlaşmayı destekleyen sosyalist PASOK partisi yüzde 12,3 oranında oy alabildi.
Seçimi birinci bitiren parti açıktan elli milletvekili ile ödüllendirildiği için Yeni Demokrasi partisi bu kez bir koalisyon ortağıyla hükümet kuracak çoğunluğu sağladı.
Oy sonuçlarına göre 300 üyeli parlamentoda Yeni Demokrasi 129, PASOK ise 33 sandalyeye sahip olacak.
Samaras, seçim sonucunu Avrupa için bir zafer olarak tanımladı.
Avrupa Konseyi Başkanı herman Van Rampuy ve Avrupa Komisyonu BaşkanıJose Manuel Barroso yayınladıkları ortak açıklamada Avrupa Birliği’nin yeni Yunan hükümetiyle işbirliği yapmaya ve ekonomik reform çabalarını desteklemeye hazır olduğunu belirtti.
Geçen ayki seçim sonrası sosyalist PASOK dahil önde gelen üç partiden hiç biri hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamayınca Yunanistan yeni seçime gitmek zorunda kalmıştı.
Syriza partisi lideri Tsipras seçimi kazanırsa kurtarma paketini toptan feshetme sözü vermişti. Bu durumda Yunanistan ortak para birimi euro’yu terketmek zorunda kalacak ve eski parası drahmi’yi yeniden yürürlüğe sokacaktı. Uzmanlar drahmi’nin euro karşısında yüzde 65 değer kaybedeceği uyarasında bulunuyordu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG