Erişilebilirlik

Yunanistan’daki seçimi Miçotakis'in partisi önde bitirdi


Yeni Demokrasi Partisi lideri Kiryakos Miçotakis
Yeni Demokrasi Partisi lideri Kiryakos Miçotakis

Yunanistan’da dün yapılan genel seçimi Başbakan Kiryakos Miçotakis’in liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi önde bitirdi. Ancak Yeni Demokrasi Partisi tek başına hükümeti kurmak için parlamentoda yeterli çoğunluğa ulaşamadı.

Muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi oyların yüzde 40,8’ini alırken, 2015-2019 yıllarında ülkeyi yöneten radikal sol parti Syriza oyların sadece yüzde 20,1’ini alabildi. Ancak Miçotakis'in partisi parlamentoda 146 sandalye kazanarak çoğunluk için gerekli olan 151 sandalyenin beş sandalye altında kaldı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou seçimde en fazla oy alan Yeni Demokrasi, Syriza ve Sosyalist PASOK’a koalisyon hükümeti kurmaları için üç gün tanıyacak. Koalisyon görüşmelerinin başarısız olması halinde ise, Cumhurbaşkanı yeniden seçimlere gidilmesi için geçici bir hükümet atayacak.

Miçotakis Atina’da partisinin genel merkezinin önünde yaptığı zafer konuşmasında, seçim sonuçlarının ülkeyi yönetmek için kendisine açık bir yetki verildiğini gösterdiğini ifade ederek, "Halk, Yunanistan'ın çoğunluk hükümeti ve başkalarının yardımı olmaksızın Yeni Demokrasi Partisi tarafından yönetilmesini istedi" dedi.

Miçotakis’in partisinin yönetimini devam ettirmek için başka siyasi partilerle anlaşması gerekiyor. Resmi olmayan sonuçlara göre 300 sandalyeli Yunan parlamentosunda Syriza 72, PASOK 41, komünist KKE partisi 25 ve Hellenic Solution Partisi 16 sandalye kazandı.

Miçotakis'i tebrik etmek üzere telefonla arayan Syriza Partili eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Savaşların kazananı ve kaybedeni vardır. Seçim döngüsü henüz sona ermedi. İkinci bir seçim olması çok olası” değerlendirmesinde bulundu.

Ülkede Miçotakis’e verilen desteğin Syriza hükümetinden sonra iyi ekonomi yönetiminden kaynaklandığı yorumları yapılıyor.

Yunanistan'da seçimler her dört yılda bir 300 sandalyeli parlamento için yapılıyor. 55 yaşındaki Miçotakis 2019 yılından bu yana Başbakanlık görevinde bulunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG