Erişilebilirlik

Yurtdışındaki Türkler Pasaport Zammından Rahatsız


Yeni yılla birlikte pasaport harçlarına gelen zam, yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kelimenin tam anlamıyla şoke etti.

Yeni yılla birlikte pasaport harçları 49 Euro zamlandı. Daha geçen 2012’in başında zamlanarak 162 Euro olan 4-10 yıl arası geçerli pasaportlar bu kez 49 Euroluk artışla 211 Euro’ya çıktı.

Pasaportu ‘değerli kağıt’ kapsamında değerlendiren Türkiye, geleneksel olarak her yıl sonunda, yeni yıldan geçerli olmak üzere zam uyguluyor. Geçen yıl yüzde 12 oranında zam yapılırken, bu yılki zam ise yüzde 30’a yakın oldu.

Türk pasaportu bu zam sonrasında dünyanın en pahalı pasaportu konumuna geldi. İkinci sırada yer alan Yunanistan’da aynı süre için 84 Euro alınırken Alman vatandaşları 10 yıllık pasaport için 59, İtalyanlar 42,50, İspanyollar ise 25 Euro veriyor.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

Artan harçlara tepki gösteren ve hükümetin her fırsatta konsolosluk hizmetlerine zam yapmasını kabul edilemez olarak tanımlayan vatandaşlar, zaten işsizlik ve yoksullukla boğuşan Türkiye kökenli göçmenlerin yaşamının daha da zorlaştığını ve zamların hemen geri çekilmesini talep ediyor.

2012’de de Dövizli Askerlik Bedeli’ne yapılan büyük zam tepkileri beraberinde getirmişti. Dövizle askerlik bedelini yüzde yüzlük zamla 5 bin Euro'dan 10 bin Euro'ya çıkaran uygulama sonrasında Avrupa'da Türk vatandaşlığından çıkışların arttığı saptanmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG