Erişilebilirlik

Yurtdışındaki Türkler İçin "Konsolosluklarda Sandık" Planı Suya Düştü


Yurtdışındaki Türkler İçin "Konsolosluklarda Sandık" Planı Suya Düştü
Yurtdışındaki Türkler İçin "Konsolosluklarda Sandık" Planı Suya Düştü

Türkiye’de Yüksek Seçim Kurulu yurtdışındaki Türk vatandaşlarının bulundukları ülkelerde oy kullanmasını sağlamak için yapılan başvuruyu reddetmesi sonrasında yurtdışında konsolosluklardaki sandıklarda oy kullanabilmesi hayali suya düştü. 1,5 milyona yakın seçmen konumundaki Türk vatandaşının yaşadığı Almanya’da da hayal kırıklığı yaşanıyor.

Yüksek Seçim Kurulu bundan kısa bir süre önce, sürpriz bir kararla yurt dışındaki seçmenlerin bu yıl 12 Haziran‘da yapılacak milletvekili seçimlerinde bundan önce de olduğu gibi sadece gümrük kapılarında oy kullanabileceklerini duyurdu.



Bu karar öncesinde iktidardaki AKP, muhalefetle birlikte yurt dışındaki vatandaşların bulundukları ülkelerde kurulacak sandıklarda oy kullanması konusunda Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş, Dışişleri Bakanlığı'da gerekli hazırlıkların yapıldığını ve başta Almanya olmak üzere Türk nüfusu yüksek başlıca ülkelerin konsolosluklarda oy kullanmaya yeşil ışık yaktığını açıklamıştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 27 Şubat tarihinde Düsseldorf’da yapacağı konuşma öncesinde AKP’ye yakın Almanya’da faal dernekler, başbakanın bu konuşma kapsamında yurtdışındaki Türklere seçim müjdesi vereceğini de yaydılar. Yüksek Seçim Kurulu’nun aynı gün konuyla ilgili açıklama yapması ve yabancı ülkelerde oy kullanma ve elektronik oylama yöntemlerinin bundan sonraki seçimlerde uygulanabilmesi için çalışmaların sürdürülmesini kararlaştırması beraberinde hayal kırıklığını getirdi. Sokakdaki vatandaş, Almanya’nın Türk büyükelçilik ve konsolosluklarına sandık konulması yönünde yeşil ışık yaktığı bir dönemde alınan kararın üzüntü verici olduğunu dile getiriyor.

12 Haziran seçimlerinde, son nüfus sayımına göre 51 milyona yakın vatandaş oy kullanma yeterliliğine sahip. Yurt dışında ise 2 milyon 784 bin oy bulunuyor.

XS
SM
MD
LG