Erişilebilirlik

100’den Fazla Ülke Nükleer Silahlara ‘Hayır’ Dedi


BM Genel Kurulu için New York’a heyet yollayan 100’den fazla ülke, nükleer silahları yasaklayan anlaşmaya imza attı.

Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada, 51 ülkenin daha nükleer silahları yasaklayan listeye adlarını eklemesinin beklendiği bildirildi.

İlk imzalayan lider Brezilya Cumhurbaşkanı Michel Temer anlaşmanın, ülkelere her koşulda, nükleer silah geliştirme, test etme, üretme, elinde bulundurma ya da stoklamayı yasakladığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres açılış konuşmasında nükleer silahlara yönelik endişenin yaşanan gerilimlerin sonrasında en üst düzeye çıktığını ve Kuzey Kore’nin nükleer füze denemelerini bir kez daha kınadığını ifade etmişti.

Geçen Temmuz ayında nükleer silahı olan ülkeler ve müttefiklerinin büyük tepki gösterdiği nükleer yasağı 120’den fazla ülke onayladı.

Nükleer Silahların Ortadan Kaldırılması Hareketi’nin Direktörü, Beatrica Fihn, Kuzey Kore’nin nükleer programı nedeniyle, ABD ile arasındaki gerginliğin arttığı bu döneme antlaşmaya daha fazla ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Kuzey Kore’nin ABD’yi vurabilecek nükleer silah geliştirme çabası Salı günü yapılan bakanlar toplantısının da gündemindeydi.

ABD Başkanı Donald Trump, gerekirse ülkesinin kendini savunmak için Kuzey Kore'yi tamamen yok edebileceğini söyledi. BM Genel Sekreteri Guterres, nükleer silahlara yönelik endişenin yaşanan gerginlikleri arttırdığını ve nükleer saldırı tehdidinin Soğuk Savaş’tan buy ana en üst düzeyde olduğunu kaydetti.

Öte yandan nükleer silahı olan ülkeler bu yasakların işe yaramayacağını söylüyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Dria, ‘Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nı zayıflatacağı gerekçesiyle ülkesinin bu anlaşmaya imza atmayacağını bildirdi. Le Dria anlaşmayı, ‘neredeyse sorumsuzca’ ve ‘safça iyiye yorma’ olarak niteledi.

BM Güvenlik Konseyi üyelerinin arabuluculuk, ateşkeslerin takip edilmesi ve BM'nin çatışmaları çözme yaklaşımında barış anlaşmalarının uygulanmasına yardımcı olmak gibi "siyasi öncelikleri" tanıyan bir karar üzerinde oy kullanmaları bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG