Erişilebilirlik

Zehirli Yumurta Skandalı Fransa'ya da Bulaştı


Avrupa'yı sarsan "zehirli yumurta" skandalı, Belçika, İsveç, Almanya ve İngiltere'nin ardından Fransa'ya kadar ulaştı.

Hollanda'da tavuklardaki parazitleri yok etmek için kullanılan 'fipronil' maddesinin yumurtaya karışmasıyla oluşan zehirli yumurtaların Fransa'ya da ihraç edildiği tespit edildi.

Fransa Tarım Bakanlığı, Temmuz ayında ülkeye ihraç edilen binlerce yumurtaya fipronil bulaştığını açıkladı. Hollanda'dan yumurtaları alan "Ovoproduits" firmasının iki fabrikasında soruşturma başlatıldığı ve analizler sonucu yumurtaların kullanıldığı ürünlerin toplatılacağını açıklandı. Tarım Bakanlığı Ovoproduits'nin ürettiği 200 ton ürünün zehirli olabileceğini açıkladı.

Zehirli yumurta skadalının kaynağı olan Hollanda ve Belçikalı 2 şirket hakkında, "insanlara ulaşan hayvanlarda yasaklanan fipronil'in yasa dışı kullanımı" nedeniyle ceza soruşturması başlatıldı.

Hollanda'da skandala 180 yumurta üreticisinin adı karıştı. Hollanda Tarım Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre, fiprolin zehiri bulaşan 300 bin tavuk itlaf edildi. Sendika kısa sürede soruşturmanın genişlemesiyle milyonlarca tavuğun imha edilebileceğini dile getirdi. Belçika'da da 50 kadar firmanın üretimi durduruldu.

Geçtiğimiz hafta Almanya, İsveç ve İsviçre'de Hollanda'dan ithal edilen milyonlarca yumurta marketlerden çekilerek imha edilmişti.

Avrupa Komisyonu, İngiltere ve Fransa'ya da kendi ülkelerinde soruşturma yapmaları çağrısında bulundu.

Aşırı dozda kullanılması durumunda özellikle çocuklarda öldürücü olabilen fipronil; tiroid, böbrek ve karaciğerde önemli hasara yol açabiliyor.

Hollanda Foodwatch örgütü, fipronilin ülkelerinde 2016'dan bu yana kullanıldığını ve bu süreç içinde Fransa'ya 10 milyon yumurta ihraç edildiğini açıkladı.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestoları büyüyor, öğrenciler kampüs binasını işgal etti – 30 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG