Erişilebilirlik

Zelenski, müttefiklerine “savaşa doğrudan müdahil olma” çağrısı yaptı


Zelenski, Reuters haber ajansına özel bir mülakat verdi.
Zelenski, Reuters haber ajansına özel bir mülakat verdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Şubat 2022'de işgale başlamasından bu yana savaşın en kritik safhalarından birinde olmalarına rağmen, ülkesine askeri destek konusunda Batılı müttefiklerin çok geç kaldığını söyledi.

Dün Kiev’de Reuters haber ajansına, cumhurbaşkanı olarak göreve başlamasının beşinci yıldönümünde özel bir mülakat veren 46 yaşındaki Ukrayna lideri, ABD ve diğer müttefiklerini savaşa daha doğrudan dahil olmaya çağırdı.

Zelenski'nin Ukrayna’da cumhurbaşkanlığı için belirlenen beş yıllık görev süresi sona erdi ancak işgal nedeniyle seçim yenilenmedi.

Ukrayna liderine göre savaş, son haftalarda Moskova birlikleri ülkenin kuzeydoğusuna ilerleyerek Ukrayna birliklerini güç durumda bıraktı ve şiddetli çatışmalarla Donbas bölgesinde toprak ele geçirdi.

“Donbas'ta çok güçlü bir çatışma dalgası yaşanıyor. Kimse ülkenin doğusunda, özellikle de Donbas yönünde (Kurakhove, Pokrovsk, Chasiv Yar) savaş şartlarının ağırlaştığını fark etmiyor” diyen Zelenski, Harkov’un kuzeyindeki durumun artık kontrol altında olduğunu da sözlerine ekledi.

Zelenski müttefiklerinin savaşa daha doğrudan müdahil olmasını istediğini ancak Rusya'yı kızdırmaktan çekindiklerini söyledi.
Zelenski müttefiklerinin savaşa daha doğrudan müdahil olmasını istediğini ancak Rusya'yı kızdırmaktan çekindiklerini söyledi.

“İki adım geri, bir adım ileri”

Kısa bir süre önce kabul edilen ABD yardımları sevkiyatının iç siyasi çekişmeler nedeniyle aylarca geciktiğinden yakınan Zelenski, “Hep birlikte aldığımız her karar yaklaşık bir yıl gecikiyor” dedi.

Yardımların gecikmesiyle oluşan durumu “iki adım geri, bir adım ileri” diye niteleyen Ukrayna lideri, müttefiklerine “paradigmayı değiştirme” çağrısı yaptı.

Zelenski müttefiklerinin savaşa daha doğrudan müdahil olmasını istediğini ancak Rusya'yı kızdırmaktan çekindiklerini söyledi.
“Herkes gerilimin tırmanmasından korkarken, Ukraynalı’ların öldüğü gerçeğine de alıştı” diyen Zelenski, komşu NATO ülkelerinin, Ukrayna topraklarına gelen Rus füzelerini engellemesi gerektiğini savundu.

“Direnmek için ihtiyaç duyduğumuz F-16'lar teslim edilmedi”

Rusya, geniş çaplı çatışmanın başlamasından bu yana Ukrayna'ya binlerce füze ve insansız hava aracı fırlattı ve hava savunması Kiev için bir öncelik.

Moskova’nın Ukrayna topraklarına 300 uçakla saldırdığını söyleyen Zelenski, ülkesinin direnmek için en az 120, 130 uçağa ihtiyaç duyduğunu ancak ABD tasarımı F-16'ların bir türlü teslim edilmediğine dikkat çekti.

Zelenski’ye göre müttefikler uçakları hemen tedarik edememesi halinde, komşu ülkelerden kaldırabilir.

Ukraynalı lider ayrıca Kiev'in sınırdaki ve Rusya topraklarındaki Rus askeri donanımını vurmak için silahlarını kullanmak üzere uluslararası ortaklarla görüştüğünü ancak “şu ana kadar olumlu bir gelişme olmadığını” söyledi.

Volodimir Zelenski, müttefiklerinin sağladığı silahları Rusya içinde kullanmamak için yaptığı anlaşmaya da sadık olduklarını yineledi.

Zelenski Reuters'a verdiği demeçte, “Direnmek için ihtiyaç duyduğumuz F-16'lar teslim edilmedi" dedi.
Zelenski Reuters'a verdiği demeçte, “Direnmek için ihtiyaç duyduğumuz F-16'lar teslim edilmedi" dedi.

Kritik İsviçre toplantısı: Çin katılacak mı?

Ukrayna önümüzdeki ay İsviçre'de Rusya'nın dışında tutulacağı ve Moskova'ya karşı görüşleri birleştirmeyi ve sertleştirmeyi amaçlayan uluslararası görüşmelere hazırlanıyor.

Putin, görüşmelerin Ukrayna'nın Rusya'nın çekilmesi yönündeki taleplerini Rusya için bir ültimatoma dönüştürebileceğine inandığını ve bu stratejinin başarısız olacağını söyledi.

Mümkün olduğunca çok ülkeyi masanın etrafına toplamanın çok önemli olduğunu söyleyen Zelenski “O zaman Rusya Ukrayna'ya değil, dünyanın çoğunluğuna hesap vermek zorunda kalacak. Rusya bunu kabul etmese bile inisiyatifin bizde olması önemli” dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Putin geçen hafta Çin'de biraraya gelerek ABD'nin en güçlü iki rakibi arasında “yeni bir ortaklık dönemi” sözü vermelerine rağmen Pekin henüz katılıp katılmayacağını açıklamadı.

Zelenski “Çin'in İsviçre'de olması çok önemli. Çünkü prensip olarak bu zirveden sonra kimin savaşı bitirmek istediği ve kimin Rusya Federasyonu ile güçlü ilişkiler içinde kalmak istediği netleşecek” dedi.

Ukraynalı lider, “Önce Amerika” politikasını vurgulayan ve ülkesine yardım konusunda şüpheci bir isim olan Donald Trump’ın Kasım seçimlerini kazanması konusunda ise “Cumhuriyetçiler’in Ukrayna'ya desteğe karşı olduğuna inanmıyorum, ancak gelen bazı mesajlar endişe yaratıyor” yorumunu yaptı.

Eski bir komedyen olan Zelenski, savaş halindeki bir ülkenin lideri olarak performansını başkalarının değerlendirmesine bırakacağını söyledi, ancak Ukrayna halkına zorluklar karşısındaki metanetleri için minnettarlığını ifade etti.

Ayrıca son aylarda yaşanan aksiliklere rağmen Ukrayna'nın savaşı hâlâ kazanabileceğine inanan Zelenski “Bence bu yolu sonuna kadar yürümeliyiz. Bugün insanlar ‘zafer’ kelimesine biraz kuşkuyla baksa da onları anlıyorum, çünkü uzun bir yol” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG