Erişilebilirlik

'Barış Görüşmeleri Sürecek'


DEP milletvekili iken dokunulmazlıkları kaldırılınca yurt dışına kaçarak Sürgünde Kürt Parlamentosu’nu kuranlardan Siirt eski milletvekili Zübeyir Aydar, Oslo sürecine katılan etkili isimlerden de birisi. Halen KCK Yürütme Kurulu üyeliğini yürüten Aydar, barış görüşmelerinde olup bitenleri en yakından izleyen isimlerden. Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’e düzenlenen suikastin, müzakereleri engellememesi için gerekli önlemleri alacaklarını söyleyen Aydar, “Bu cinayeti işleyenleri sevindirmeyeceğiz” dedi.

Zübeyir Aydar, Paris muhabirimiz Arzu Çakır’a konuştu:

VOA: “Sizce neden Sakine Cansız ve iki genç kadın hedef alındı?”

ZÜBEYİR AYDAR: “Sakine Cansız bir efsane, bir kahramandır. 1978’de PKK’nın kuruluş kongresinde yer alan 22 kişiden birisidir. Kongreye katılan 2 kadından biridir. Eğer bu komitede olmasaydı hedef seçilmezdi. Hedef Sakine Cansız’dı elbette. 74 yaşında Musa Anter neden hedef alındıysa, Sakine Cansız da o nedenle hedef alındı. Bu ‘sizin kökünüzü kuruturuz’ mesajıdır.”

VOA: Sakine Cansız’ın Almanya’da barış müzakerlerine katıldığı doğru mu?

ZA: “Bunlar doğru değil. Normal faaliyetleri için gider gelir Almanya’ya. Benim de adım geçiyor o iddialarda. Oysa Ben Almanya’ya giremiyorum bile.”

‘Sağduyu ile sürece devam edeceğiz’

VOA: “Bu saldırı, süreci keser mi?”

ZA: “Sürecin henüz başındayız. Kuşkusuz bu olay süreci olumsuz etkileyecektir. Yani sürece yarar getiren bir olay değil. Ama biz sağduyu ile devam edeceğiz. Olayın sürece zarar vermemesi için gerekli adımları atmaya çalışacağız. Sonuçta bu alçak cinayeti işleyenlerin emellerine kavuşmaması lazım. Onlara hak veren bir politika izlemeyeceğiz.”

VOA: “Görüşmeler İmralı merkezli mi Avrupa merkezli mi sürüyor?”

ZA: “Elbette görüşmeler Öcalan merkezli sürüyor. Öcalan’ın sürece dahil olması müzakerelere hızlandırıcı bir etki yaptı. Hem politik kurumlarımızla, hem de gerilla ile birlikte bu müzakereleri sürdürüyoruz.”

VOA: “Kandil’den de aynı destek geliyor mu?”

ZA: “Kandil zaten bu sürecin içinde.”

VOA: “Ama Karayılan silahların bırakılması ve Türkiye sınırı dışına çıkılması önerine sıcak bakmıyor. Bu sürece şüpheli yaklaşıyor.”

ZA: “Karayılan açıklamasında süreci desteklediklerini barış yolunda atılan bu adımın iyi bir şey olduğunu ve kendilerinin de barışı arzuladıklarını söyledi. Fakat açıklamalar Türk medyasında çarpıtıldı. Müzakerelerin silahların bırakılması yolunda gittiğini yazdı. Halbuki müzakereler Kürt sorununun çözümü üzerinden gidiyor. Kürtlerin hakları, Öcalan’ın durumu... Öcalan’a bu süreci Kandil’le beraber götürmesi için daha çok hareket imkanı sağlanmalı. Kandil ile Öcalan haberleşmesi mektup/kurye aracılığı ile oluyordu. Müzakerelerin hızlanması için daha yeni formüller bulmak gerekiyor.”

VOA: “Saldırının hedefi barış, onda herkes hem fikir galiba. Ama tetiği sizce kim çekti?”

ZA: “Bana göre iki ihtimal var. Birincisi elbette barışı yok etmek isteyen devlet içindeki karanlık çevreler bu işi tezgahladı. Zamanlamasıyla, seçilen hedefiyle bunu görüyoruz. İkinci olasılık ise, saldırıların Türkiye’den gelmiş olabileceğine dair bilgilerimiz de var. Geçen yıl Oslo görüşmeleri kesildiğinde Türk timlerinin Avrupa’ya bize dönük bir operasyon için geleceği haberlerini aldık. Belçika polisini de uyardık. Ama sonra süreç yeniden başladı. Hiç talimat gelmeden mi bu gönderilen insanlar süreçten habersiz bu planı uyguladılar. Yoksa talimatla mı uyguladılar bilemiyorum.”

VOA: “Türkiye bugüne kadar dışarıda böyle bir operasyon yapmadı ama.”

ZA: “Avrupa’da yapmadı ama Türkiye’de çok yaptı.”

VOA: “Ama hükümet bir barış süreci yürütüyor. Bu neden Türkiye’nin işine gelsin ki?”

ZA: “Evet, bu ş hükümetin de işine gelmz. Ama cinayetten sonraki açıklamalara bakın. Daha cesetler soğumadan ‘Bu iş örgüt içi çatışmadır’ diye açıklama yapan bir AKP’li de var. Bülent Arınç gibi bunu lanetleyen AKP’liler de var. Biri farklı, öbürü farklı şeyler söylüyor. İnsanın aklına ‘iyi-kötü polisi’ mi oynuyorlar geliyor.”

“PKK içinde Sakine’yi hedef alanın sonu olur”

VOA:
“Yani Sakine Cansız’ı PKK içinden biri öldüremez mi?”

ZA: “PKK içinde kimse Sakine Cansız’ı hedef alamaz. Eğer alırsa bilir ki bu onun sonu olur! Hayatta kalması mümkün değildir. Sakine Cansız bir kahraman, bir efsanedir. Kurucudur. Türkiye kökenli bir saldırı ihtimali her an vardır. Buraya geldiğimizden beri bir an bile tek başımıza adım atmadık. Ama başka ihtimaller de olabilir mi, bunu soruşturma gösterecek.”

“PKK, IRA’ya ETA’ya benzemez”

VOA: “IRA, ETA, Korsika, silahlı mücadeleden barış sürecine geçtiğinde hep iç çatlak oldu ve bu tür saldırılar yaşandı. PKK niye istisna olsun?”

ZA: “Yani PKK’da da böyle olmak zorunda mı? Tam 20 yıldır PKK Genel Başkanı bu örgütü barışa hazırlıyor. İnsanları barışa hazırlamak öyle kolay değil. Bakın burada insanların atacağı sloganları, öfkelerini frenlemeye çalışıyoruz. İntikam sloganları, Fransa aleyhinde atılan sloganlar, bunları engellemek için büyük çaba harcıyoruz. Öyle kolay değil.”

VOA: “Ama bakın şu anda herkes ‘intikam’ sloganı atıyor”

ZA: “Biz başından beri bu tür sloganların atılmaması için çok büyük baskı yaptık. Bu olay herkesi çok derinden yaraladı. Gençler öfkeliydi, taşkınlıklar olabilirdi. Müdahale ettik. Artık gençler facebook’lardan yazışıp kendi aralarında toplanıyor. Ama elimizden geldiği kadar öfkeleri yatıştırmaya çalıştık.”

VOA: “Diyalog sürdürdüğünüz muhataplarınızla temaslarınız oldu mu?”

ZA: “Benim olmadı. Biz cenazelerle ilgileniyoruz. Ama Türkiye’de temaslar olmuş mudur bilemem.”

“Diyarbakır’da vakurla karşılansınlar”

VOA:
“Cenazeler Diyarbakır’a gidecek. Orada nasıl bir atmosfer bekliyorsunuz?”

ZA: “Biz tabii isteriz ki, milletimiz yoğun bir katılımla cenazelerini karşılasın. Ama vakurla karşılasın. Bir taşkınlık olacağını zannetmiyorum. İnsanlar acılarını paylaşacak. Ama orada bir provokasyon olur, bir senaryo sahneye konursa kötü olur.”

VOA: “Gösterilerde Fransa karşıtı sloganlar atıldı. Neden?”

ZA: “Fransızlar’a çok temel eleştirilerim var. Sarkozy döneminde düzenlenen operasyonlarla Kürtlere çok baskı uygulandı. Bu politika değişmeli. Türk ve Fransız istihbarat birimleri bilgi alışverişi içindeler. Fransız polisi Kürt militanların nerede yaşadığını biliyor.”

VOA: “Hollande, Fidan ile görüştüğünü niye açıkladı sizce?”

ZA: “Hollande’ın açıklaması Kürtler’de çok pozitif bir etki yarattı. İlk kez böyle bir açıklama oldu. Bu da bir şeylerin değişmekte olduğunu gösteriyor belki. Cinayeti çözmekte kararlı olduklarının da bir işareti olabilir.”

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG