AP'den Türk Polisine Kınama

İstanbul’da geçen pazar günü gerçekleştirilen gösterilere Türk polisinin müdahale yöntemi Avrupa Parlamentosu’nun gündemine oturdu. Strasbourg’da gerçekleştirilen genel kurul oturumunda Avrupa Parlamentosu, Türk polisinin tavrını kınayan bir kararı onaylandı.

Olaya verdikleri önemi göstermek amacıyla sözlü açıklamalarla yetinmeyerek 4. Dünya Kadınlar Konferansı’yla ilgili olarak hazırladıkları ortak karar tasarısına Türkiye’deki kadın hakları konusunu da ekleyen Avrupalı parlamenterler, Türk polisinin tavrını “aşırı kabalık” olarak nitelediler. Türkiye ile ilgili bölümde “Avrupa Parlamentosu, 6 Mart 2005 tarihinde Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İstanbul’da yapılan gösteride Türk polisinin aşırı kabalığını kesinlikle kınar ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun yaşananlar hakkında Avrupa Parlamentosu’na detaylı bir rapor sunmasını talep eder” ifadeleri yer aldı.

Metinde Türkiye’de kadın haklarına ilişkin olarak gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin “memnuniyet verici” olduğu dile getirilmekle birlikte “Avrupa Parlamentosu, Türkiye’de kadınlara yönelik namus cinayeti ve şiddetin devam etmesinden duyduğu endişeyi bir kez daha hatırlatır” deniliyor. Avrupa Birliği Komisyonu ve Konseyi’ne çağrıda bulunulan kararda, Türk yetkililerle işbirliği içinde Türkiye’deki kadın haklarının yakından takip edilmesi istendi.

Tavsiye kararında, ayrıca Avrupa Birliği Komisyonu’ndan, 2006’yı “Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Avrupa Yılı” ilan etmesini istendi. Bu bağlamda Bulgaristan, Romanya ve Türkiye ile diğer komşu ülkelerin de kadınlara yönelik şiddete karşı düzenlenecek her türlü etkinlik, program ve projeye dahil edilmesi talep ediliyor.

Avrupa Parlamentosu’nun eleştirileri bu kararla sona ermeyecek. İstanbul’daki olayların Türkiye’de kadınların durumuna ilişkin olarak hazırlanacak Avrupa Parlamentosu raporuna da sert bir şekilde yansımasına kesin gözüyle bakılıyor. Türk kökenli Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt tarafından hazırlanacak olan rapor yaz aylarında oylanacak. Bunun öncesinde nisan ayı içerisinde Bozkurt’un bir AP heyetiyle birlikte Türkiye’ye giderek incelemelerde bulunması öngörülüyor.

Kadın hakları konusunu öncelikli gündem maddeleri arasında tutan Avrupa Parlamentosu, 16 Mart’ta da “Kadınların Türkiye’de Sosyal, Ekonomik ve Siyasal Yaşamda Rolü” konulu bir açıkoturum düzenleyecek. Bozkurt’un girişimiyle gündeme gelen bu oturuma Devlet Bakanı Güldal Akşit’in katılması gündemde. Akşit’in bu toplantıda yoğun eleştiri ve soru yağmuruna tutulmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.