'Kuran'a Saygısızlığı Kınıyorum'

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, terör tutuklularının bulunduğu Guantanamo üssünde, Amerikan askerlerinin Kuran’a saygısızlık gösterdikleri iddialarının, bazı Müslüman ülkelerde yol açtığı protestoların, durmasını istedi.

Rice, Kuran’a saygısızlığı nefretle kınadığını kaydederek, bu tür davranışları Amerika’nın hoşgörüyle karşılamayacağını söyledi. Bakan bütün Müslümanları, bu iddialar yüzünden tahriklere kapılmamaya çağırdı.

'Kuran'a Saygısızlık Amerika'da Hoşgörüyle Karşılanmayacaktır'

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kongre’nin bir oturumunda yaptığı konuşmada, Kuran’a saygısızlık iddialarının Pakistan ve Afganistan’da yol açtığı şiddetli protestolardan Washington’un duyduğu kaygıyı dile getirdi. Senato Tahsisat Komisyonu’nda konuşan Dışişleri Bakanı, Amerikalıların büyük dinlerin kutsal kitaplarına saygı gösterdiğini vurgulayarak, “Kuran’a saygısızlık Amerika’da, ne şimdi, ne geçmişte ne de gelecekte hoşgörüyle karşılanmayacaktır” dedi.

Bakan Kuran’a saygısızlık iddialarının askeri makamlar tarafından dikkatle soruşturulduğunu belirtti ve iddiaların doğru olması halinde gerekenin yapılacağını kaydetti. Condoleezza Rice Müslüman dünyasına da çağrıda bulunarak, siyasi tahriklerden kaçınması ve daha fazla şiddet olaylarına imkan vermemesini istedi.

Rice şöyle konuştu: "Son birkaç gündür dünyadaki Müslüman dostlarımızın kaygılarını dinledik. Biz kendilerinin bu kaygılarını paylaşıyoruz. Şiddetli gösterilerde bazı insanların ölmesinden derin üzüntü duyduk. Tüm dünyadaki dostlarımızdan, niyetlerimizi doğru yorumlamayanların, şiddet tahriklerine kapılmamalarını isteriz."

Newsweek dergisinde yer alan iddiaların, Pakistan ve Afganistan’da yol açtığı gösterilerde, ölenler oldu. Dergi, Guantanamo üssündeki soruşturmacıların, tutuklularda sinir bozukluğu yaratmak amacıyla Kuran'a saygısızlık ettiğini bildirmişti.

Dışişleri Bakanlığı, eğer doğru ise, bu iddianın, tutukluların dini inançlarının gereklerini yerine getirmesine imkan vermek amacıyla belirlenen kurallara tümüyle aykırı olduğunu söyledi.

Küba adasındaki Guantanamo Amerikan askeri üssünde çoğu El Kaide ve Taleban üyesi olmakla suçlanan, değişik uyruklu 520 tutuklu bulunuyor.