Uzay Aracının Düştüğü Sanılıyor

Rus yetkililer, kayıp uzay aracının yeryüzüne düşerek parçalandığını tahmin ediyor. Dün bir Rus denizaltısından uzaya fırlatılan Kozmoz-1 adlı araçla irtibat kısa bir süre sonra kesilmişti.

İçinde büyük üçgen paneller bulunan araç, Dünya yörüngesine çıktığında bunları açacak ve güneşin yaydığı fotonları rüzgar gibi kullanacaktı. Programı finanse eden Amerikalı uzmanlar ise 4 milyon Dolarlık aracın yitirildiğini kabul etmekte zorluk çekiyor.

Rus yetkililere göre, Kozmoz-1 aracını taşıyan roket motorlarında çıkan bir arızadan ötürü planlanan yüksekliğe ulaşamadı. Projeyi yöneten Amerikalı uzmanlar araçtan çok zayıf sinyal alındığını açıkladılar. Bu muhtemelen aracın çok düşük yörüngede bulunduğunu gösteriyor fakat Ruslar bundan emin değil.

Rus Roket Merkezi sözcüsü Yelena Gontaryova, savunma bakanlığı uzmanlarının aracın yörüngeye ulaştığını sanmadığını açıkladı. Askeri birliklerin bölgede roketin parçalarını aradıklarını belirten sözcü “Roketin motoru ateşlendikten 83 saniye sonra durdu. Bu süre aracı yörüngeye çıkarmaya yeterli değil” dedi.

110 kilo ağırlığındaki aracın, Dünya’dan 800 kilometre uzakta yörüngeye yerleştirilmesi planlanıyordu. Kozmoz-1, bu noktada, 15 metre uzunluğundaki 8 üçgen yelkenini açacak ve Güneş’in neşrettiği fotonları rüzgar gibi kullanıp hız kazanmaya başlayacaktı.

Aracın 5 hafta süreyle Dünya etrafında dönmesi bekleniyordu. Deneme başarısızlıkla sonuçlansa da Güneş yelkeniyle ilgili umutlar kaybolmuş değil. Çünkü bu yöntemin diğer yakıtlara kıyasla iki büyük avantajı var. Birincisi, enerji kaynağını Güneş’ten alan araçlar yakıt taşımak zorunda kalmayacakları için çok daha hafif olacak. İkincisi ise, yakıtı asla tükenmeyeceği için en uzak yıldızlara bile gidebilecek.