Ek Protokol İmzalandı

Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleriyle arasında mevcut Gümrük Birliği anlaşmasını geçen yıl üye olan 10 ülkeyi de kapsayacak şekilde genişletmeyi amaçlayan Ek Protokolü imzaladı. Türkiye'nin, Avrupa Birliği’yle 3 Ekim tarihinde üyelik müzakerelerine başlaması için Ek Protokolü imzalaması gerekiyordu. Gümrük Birliği Anlaşması’nın, Avrupa Birliği'nin yeni üyelerini de kapsayacak şekilde genişletilmesini öngören Ek Protokol, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından da onaylanacak.

Türkiye bir bildiri yayınlayarak Gümrük Birliği Ek Protokolü’nün imzalanmasının, Kıbrıs Rum devletini tanımak anlamına gelmediğini vurguladı.

Yayınlanan bildiride “bu protokolün imzalanması, onaylanması ve uygulanmasının, protokolde atıfta bulunulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin herhangi bir biçimde tanınması anlamına gelmediği” belirtildi. Bildiride, adı geçen Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1960 yılında kurulan ortaklık devleti olmadığı vurgulandı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Oğuz Demiralp tarafından imzalanan Ek Protokol ve Kıbrıs konusunda hazırlanan bildiri, dönem başkanı olan İngiltere’ye gönderildi. İngiltere tarafından yapılan açıklamada, Ek Protokolün imzalanmasından duyulan memnuniyet dile getirildi.