Ürdün'de Protesto Gösterileri

Ürdün’de sokaklara dökülen halk, 56 kişinin öldüğü, yüzü aşkın kişinin yaralandığı otel saldırılarını protesto etti.

Binlerce kişi bayraklar sallayarak ve korna çalarak Ürdün asıllı terörist lider Ebu Musab el-Zarkavi’yi şiddetle kınadı.

El Zerkavi liderliğindeki El Kaide Irak örgütü, Internet’te yayınladığı mesajda, saldırıların sorumluluğunu üstlenmişti.

Başbakan Yardımcısı Mervan Muaşir, el-Zarkavi’nin baş sanık olduğunu, gözaltına alınan bazı kişilerin sorguya çekildiğini açıkladı.

Muaşir, ölenlerden çoğunun Radisson otelindeki bir düğüne katılan Ürdünlüler olduğunu, ancak en az biri Amerikalı 11 yabancının da öldüğünü bildirdi.

Saldırılar üzerine Kazakistan gezisini yarıda keserek ülkesine geri dönen Kral Abdullah olay yerlerinde inceleme yaptı ve güvenlik yetkilileriyle görüştü.

Saldırıların ardından Ürdün’de sınır kapılarından geçişler durduruldu ve devlet daireleri tatil edildi.

Dünyadan Kınama

Dünya liderleri, Ürdün’deki otel saldırılarını şiddetle kınadı.

Başkan Bush, intihar bombacılarının, büyük bir dine leke sürdüklerini belirterek el-Kaide teröristlerini adalet önüne çıkarmanın dünya için bir görev olduğunu söyledi. Bush, Ürdün Kralı Abdullah’a telefon ederek başsağlığı diledi.

Saldırılar, Arap Birliği ve Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi tarafından kınandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan da saldırıları kınadı ve üye ülkelere, terörle mücadele için daha kapsamlı bir plana destek vermeleri çağrısında bulundu. Annan yarın Amman’da giderek Kral Abdullah ve ülkedeki BM personeli ile görüşecek.

Avrupa Birliği’nin Dış Politika sorumlusu Javier Solana ise, saldırıları haklı çıkaracak hiçbir gerekçe olmadığını söyledi.

Dışişleri Abdullah Gül de yaptığı açıklamada, saldırıları kınadı ve Ürdün halkına başsağlığı diledi.