İran Tasarısı Ertelendi

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi İran ile ilgili kararı yarına erteledi. Daire yönetim kurulunun İran karar tasarısını bugün oylaması bekleniyordu.

Ertelemeye, 35 ülkeden oluşan dairenin Suriye, Küba ve Venezüella gibi bazı üyelerinin tasarıya karşı çıkması yol açtı.

Amerika ve Avrupalı delegelerin tasarıya daha geniş destek bulmaya çalıştıkları bildirilirken çoğunluğun tasarı lehinde oy kullanacağı tahmin ediliyor.

İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından Daireye sunulan karar tasarısında, İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili raporların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bildirilmesi isteniyor.

İran, Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmesi durumunda uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yeniden başlama ve nükleer tesislerine yapılan habersiz denetimleri kısıtlama tehdidinde bulunuyor.

İran’ın nükleer programı konusunda geçtiğimiz yıl Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne bir rapor sunan ve hazırladığı rapor 2005 yılının Mayıs ayında kabul edilen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Siyasi İlişkiler Komisyonu Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep milletvekili Abdülkadir Ateş, hazırladığı rapor ve İran’ın nükleer programıyla ilgili, Ankara muhabirimiz Aslı Aral’ın sorularını yanıtladı.

Söyleşiyi yukarıdaki Real Audio bağlantısına tıklayarak dinleyebilrsiniz.