'Zerkavi Yakalanmak Üzere'

Amerikalı askeri sözcü general Rick Lynch, Irak’taki El Kaide lideri Ebu Musab El Zarkavi’nin yakalanmak üzere olduğunu söyledi. General Lynch bu açıklamayı, bazı belgelerin ele geçirilmesi ve Zarkavi’nin geçen hafta yayınlanan videosunun incelenmesinden sonra yaptı. General Lynch bu videonun Nisan ayında Bağdat’ın güneyinde isyancıların intihar saldırılarını tertipleyip uyguladıkları bölgede bulunduğunu da belirtti.

Bağdat’taki adliye binası girişinde düzenlenen intihar saldırısında en az 9 kişi öldü, 48 kişi de yaralandı. Ayrıca Bağdat’ta Iraklı bir general, sabah işe giderken yolda öldürüldü. Yol kenarına yerleştirlen bombanın patlaması sonucu 2 Amerikan askeri öldü.

Bu arada Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Washington’un, yeni Irak hükümetinin kurulmasıyla, bu ülkedeki asker sayısını azaltmaya başlayabileceğini söyledi. Başbakanlığa seçilen Nuri El Maliki’nin yeni hükümeti, 21 Mayıs’a kadar kurması gerekiyor.

Rumsfeld'e Protesto

Savaş aleyhtarı göstericiler Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in dün Atlanta’da yaptığı konuşmayı birkaç kez kesmesine yol açtı. Göstericilerden eski bir CIA mensubu Rumsfeld’i savaştan önce Irak hakkında verilen istihbaratla ilgili olarak yalan söylemekle suçladı. Rumsfeld iddiayı reddetti ve Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğuna samimiyetle inandıklarını söyledi.

Konuşması protesto yüzünden birkaç kez kesilen savunma bakanı daha sonra, dünya çapında kurdukları askeri ittifaklardan bahsetti ve NATO’yu yeni bir değerlendirmeden geçirebileceklerini bildirdi.