Erdoğan Almanya'ya Hareket Etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Almanya’ya gidiyor. Erdoğan hareketinden önce yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşeceğini ve Merkel ile Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecini ele alacaklarını söyledi.

Yarın Berlin’de başlayacak, 2. Türk Alman Ekonomi Kongresi’ne katılmak için bugün Almanya’ya hareket eden Başbakan Erdoğan Ankara’dan ayrılmadan önce Esenboğa havaalanında bir açıklama yaptı.

Berlin ziyaretinde Alman meslektaşı Angela Merkel’le bir araya geleceğini söyleyen Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile tarama ve müzakere süreçlerini kendisiyle görüşeceğini söyledi. Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine muhalif görüşleriyle biliniyor. Uzun süre Türkiye'ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık verilmesini savunan Almanya Başbakanı, son zamanlarda bu söylemini yumuşatmış gözüküyor.

Başbakan Erdoğan Merkel’le yapacağı ikili görüşmede ayrıca, bölgesel sorunların ve iki ülke ilişkilerinin değerlendirileceğini ifade etti. İkinci Türk Alman Ekonomi Kongesi’nde ise, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımın artırılmasının yolları konuşulacak ve Türkiye’nin bu konulardaki talep ve beklentileri Almanya’ya iletilecek. Başbakan Erdoğan Berlin’de ayrıca Türk sivil toplum örgütleri temsilcileri ve vatandaşlarla da bir araya gelecek.

Bu arada, Erdoğan’a Almanya’ya hareketinden önce Danıştay’a yapılan saldırı ve ana muhalefet partisi Genel Başkanı Deniz Baykal’ın iktidarı eleştiren açıklamaları hatırlatıldı. Başbakan bunun üzerine, “Yürütme olarak üzerimize düşen görevleri yapıyoruz” dedi. Erdoğan ayrıca Baykal’ın, “Danıştay’a yapılan saldırıda iktidarın katkısı vardır” görüşünü, “Bunlar ıvır zıvır” diyerek yanıtladı.