Müzakere Süreci Başladı

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusundaki bir dizi müzakerenin ilki, dün Lüksemburg’da başladı ve tamamlandı. Dışişleri bakanlarının Bilim ve teknoloji konusundaki ilk müzakere oturumu Kıbrıs Rum hükümetinin yaptığı itirazların çözümlenmesini izledi. Böylece Avrupa Birliği ile müzakere süreci başlamış oldu. Dün Lüksemburg’da görüşmelerin tamamlanmasından sonra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve müzakerelerden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, basın toplantısı düzenledi.


Veto yetkisine sahip bir Avrupa Birliği üyesi olan Kıbrıs Rum Cumhuriyeti geçen Cuma günü, Türkiye kendileriyle görüşmeyi reddederse, müzakere görüşmelerinin başlamasını engelleme tehdidinde bulunmuştu.

Bu tehdidin yarattığı anlaşmazlık uzlaşmayla çözümlendi ve Türkiye’yle Avrupa Birliği arasındaki müzakere süreci fiilen başlamış oldu.

35 ayrı konuyu kapsayacak olan müzakerelerin ilki dün başlayıp tamamlanırken, Türkiye’nin, müzakere süreci boyunca Avrupa Birliği’nin tüm üyelerini tanıması gerektiği hatırlatıldı. Görüşmelerden sonra basın toplantısı düzenleyen Abdullah Gül, reformların devamı ve müzakerelerin ilerlemesi için Türkiye’nin yapacağı bir çok iş olduğunu, fakat Kıbrıs konusunda ödün vermenin söz konusu olmadığını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bir soru üzerine de, Kıbrıs konusunda bugünkü hükümetin kararlılığını, önceki hükümetlerin göstermiş olması halinde bugünkü tablonun çok farklı olacağına işaret etti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül dünkü görüşmeler sırasında Kıbrıs konusunda her hangi bir belgenin kabul edilmediğini vurguladı, üyelik konusundaki kararlılığın bir kez daha altını çizdi ve görüşmelerin bundan sonraki seyri konusunda iyimser konuştu:

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Avrupa Birliği’ne üyeliği Türk halkının refahı için istediklerini kaydederek müzakereler konusunda Türkiye’nin kat ettiği mesafenin altını çizdi. Bakan, ”asfalt yolda ilerlemiyoruz” şeklinde konuştu ve herkesi, üyeliğe yardımcı olmaya çağırdı.