Haşimi: 'Amerikan Askerlerine İhtiyaç Var'

Irak’ın Sünni Devlet Başkan Yardımcısı Tarık el Haşimi, ülkesinde asayişin korunabilmesi için Amerikan askerine ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

CNN televizyonuna demeç veren Haşimi, Irak güvenlik kuvvetlerinin güvenliği sağlamak için yeterli donanıma sahip olmadığını söyledi. Haşimi, Irak ordusunun, “yetersiz, güven duyulmayan, profesyonellikten yoksun” askerlerden oluştuğunu iddia etti ve bu askerlerin arasına milis güçlerinin sızdığını söyledi.

Tarık El Haşimi, Irak savaşı boyunca yapılan en büyük hatalardan Bush yönetimini sorumlu tuttu ve bu hataları, ‘Irak ordusunun dağıtılması’ ve ‘milis güçlerinin orduya sızması’ olarak sıraladı.

Öte yandan Senato’da Demokrat Parti grup lideri olmaya hazırlanan Harry Reid, Irak’ta kısa vadede Amerikan askerlerinin sayısının artırılmasına destek vereceğini söyledi.

ABC televizyonuna açıklama yapan Senatör Reid, Irak’taki çatışmaların siyasi yollardan çözülmesi gerektiğini söyledi, bununla birlikte Amerikan halkının Irak’taki savaşın devam etmesine izin vermeyeceğini sözlerine ekledi.

Bu arada CBS televizyonuna konuk olan Bush Yönetimi’nin eski Dışişleri Bakanı Colin Powell, Amerika’nın Irak’ta savaşı kaybettiğini ileri sürdü ve durumu tersine çevirmek için yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiğini savundu.