İşçi Partisi Liderlerinden Türkiye'ye Övgü

İngiltere Parlamentosu’nda kurulan “Türkiye’nin İşçi Partili Dostları” isimli lobi grubu, Avam Kamarası’nda yapılan açılış ile, faaliyetlerine başladı. Türk-İngiliz ilişkilerinin geliştirilmesini amaçlayan grubun açılışına iktidardaki İşçi Partisi’nin başkanı Hazel Blears ile bazı milletvekilleri katıldı.

İşçi Partisi Londra milletvekillerinden David Lammy ile Londra’nın Haringey belediyesi encümen üyesi Nilgün Ceylan öncülüğünde başlatılan lobi hareketi, ortak demokratik değerler ile ekonomik ve kültürel bağların güçlendirilmesi amacıyla çalışmalarda bulunacak ve iki ülke arasında parlamenterler, akademisyenler, meslek grupları ve işadamları arasında ziyaret, toplantı ve seminerler vasıtasıyla ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacak. Grubun önemli amaçlarından birisinin de, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecine tam destek verilmesi ve bu amaçla Avrupa çapında çaba gösterilmesi olduğu kaydedildi. Lobi grubu, bu amaçla Brüksel’de de benzer bir açılış düzenleyecek. Açılışta konuşan milletvekili David Lammy, İngiltere Türk toplumunu, “İngiltere’deki ikonik toplumlardan birisi” olarak niteledi ve “sıkıntılarla dolu dünyada Türkiye anahtar bir ortaktır” tanımlamasında bulundu. Lammy, Türkiye’nin İşçi Partili Dostları grubunun faaliyete geçmesini ise, “İngiliz İşçi Partisi tarihinde kilit ve önemli bir an” olarak niteledi.

Açılışta konuşan İşçi Partisi Başkanı Hazel Blears ise, “İngiltere Türk toplumunun İşçi Partisi’ne katılımının zaman aldığını, ancak nihayet gerçekleştiğini” söyledi. İşçi Partisi başkanı, İngiltere’de yaşayan Türklerin yerel parti teşkilatları vasıtasıyla İşçi Partisi’nin karar verme süreci ve mekanizmalarına katılmaları çağrısında bulundu ve “Politika fark yaratır. Siyaset onurlu bir iştir,” şeklinde konuştu. Hazel Blears, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katıldığını görmek İşçi Partisi için hayli önemlidir” dedi. Blears, “Türkiye büyük öneme haiz bir ülkedir. Türkiye medeniyetler çatışmasını durdurabilecek bir ülkedir. Ayrıca, Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlayacak durumdadır” dedi ve nüfus potansiyelinin çok önemli olduğundan bahsetti. İşçi Partisi başkanı, “Genç Türkleri Avrupa’da görmek müthiş olurdu,” dedi ve şöyle ekledi: “İşçi Partisi’nin her kademesinde, Türkiye, tam desteğe sahiptir”. Hazel Blears, Dışişleri Bakanı Beckett ve Avrupa İşleri Bakanı Hoon’un Londra dışında olmaları sebebiyle açılışa katılamadıklarını da hatırlattı. Açılışta konuşan İşçi Partili bir milletvekili ise, “Türkiye’nin davalarının savunulmasında çok sıkı çalışacağız,” şeklinde konuştu ve “İngiliz parlamentosunda Türk kökenli milletvekilleri görmek istiyoruz,” dedi.

Türkiye’nin Londra büyükelçisi Akın Alptuna ise yaptığı konuşmada, sayıları yaklaşık 400 bini bulan İngiltere Türklerinin, İngiliz toplumuna oldukça iyi entegre olduğunu ve hiçbir dini aşırılıkla uğraşmadıklarını hatırlatarak, lobi grubunun kurulmasının oldukça önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Büyükelçi, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine verdiği destekten ötürü İngiltere’ye teşekkür de etti.