Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Washington’daki son gününde Amerikan Alman Marşal Fonunda bir konuşma yaptı.
Gül, konuşmasında yine Amerika Temsilciler Meclisine sunulan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarıya değindi, ve Amerikalı Kongre üyelerini “kendi ulusal çıkarlarına öncelik vermeye” çağırdı.
Yönümüz Değişmeyecek
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, konuşmasına, Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri değerlendirerek ve tek parti iktidarıyla gelen istikrar ortamından söz ederek başladı.
Türkiye’nin seçim yılına girdiğini kaydeden bakan, Türk demokrasisinin olgun olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı Gül, bu yıl yapılacak seçimlerin önemli olduğunu ancak “Türkiye’nin yönünü değiştirmeyeceğini” söyledi.
Çok Yanlı Dışpolitika
Gül, Türkiye’nin “sorunları çözme hedefiyle çok yanlı bir dış politika” izlediğini söyledi; ve buna örnek olarak, Türkiye’nin Kıbrıs sorununa yaklaşımını gösterdi. Bakan, Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin zaman alacağını ve zor geçebileceğini belirtti. Üyelik sürecinin yavaşladığını da kabul eden Gül, ancak hedefin – yani tam üyelik hedefinin – değişmediğini vurguladı.
Ortadoğu’da yaşanan sorunları sıralayan Dışişleri Bakanı Gül, bölgede olumlu bir hava yaratmak için çaba harcamanın şart olduğunu kaydetti.
Türk Amerikan İlişkileri
Dışişleri Bakanı, Türk – Amerikan stratejik ortaklığının Türk dış politikasının önemli bir unsuru olmaya devam ettiğini söyledi.
Türkiye’yle Amerika’nın ortak değerlere sahip olduğunu belirten Dışişleri Bakanı, geçen yıl kamuoyuna duyurulan Ortak Vizyon belgesinin iki ülkenin ortak hedefleri olduğunu gösterdiğini belirtti.
Gül, bununla birlikte, Türk – Amerikan ilişkilerine zarar vermeye çalışan çevreler olduğunu belirtti ve Amerika’daki Ermeni lobisine işaret etti.
Tasarının Kabulü Hakaret Olur
Dışişleri Bakanı, Amerikan Kongresine sunulan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarının ilişkiler için ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı Gül, tasarının kabulünün, ilişkilere vereceği zararın son derece büyük olacağını vurguladı. Gül, Türkiye’yle Amerika’nın pek çok alanda işbirliği yaptığını hatırlattı. Dışişleri Bakanı Türkiye’nin Irak’ta istikrara katkıda bulunduğunu; Amerika’ya lojistik destek sağladığını; Afganistan’da sorumluluk üstlendiğini; enerji koridoru rolü oynadığını ve Amerika’nın İncirlik üssünden yararlandığını hatırlattı. Dışişleri Bakanı Gül, böyle bir ortamda, böyle bir tasarının kabulünün, Türk halkı tarafından “hakaret” olarak algılanacağını söyledi.
Gül, Amerikalı Kongre üyelerini, Amerika’nın ulusal çıkarlarını gözetmeye çağırdı ve bu ilişkilerin bu konuya esir edilmemesini istedi...
ABD'nin Başarılı Olmasını İstiyoruz
Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini yineleyen Dışişleri Bakanı Gül, Amerika’yla Türkiye’nin Irak’ta ortak hedeflere sahip olduğunu söyledi ve “Amerika’nın orada başarılı olmasını istiyoruz,” dedi. Gül, “biz tek bir Irak, demokratik bir Irak, halkı ve komşularıyla barış içinde olan bir Irak görmek istiyoruz,” dedi.
Bu arada, Irak’taki şiddet olaylarını da yorumlayan Gül, Şii ve Sünni Müslümanlar arasındaki çatışmalara, saldırılara, Müslüman toplumların daha fazla tepki göstermesi gerektiğini kaydetti.