ABD Büyükelçisi İkili İkilişkileri Değerlendirdi

Amerika öncülüğündeki Koalisyon güçlerinin 2003’te Türkiye üzerinden Irak’a geçişini öngören 1 Mart tezkeresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde reddedilmesi, taraflar arasındaki güncelliğini koruyor. Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, 1 Mart tezkeresinin reddine karşın Türkiye’ye kin beslemediklerini açıkladı. Wilson’un bu açıklamayı yaptığı sırada, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Amerika’da Ermeni soykırım yasa tasarılarını savunanlara sert çıktı.

Amerikan Büyükelçi Wilson, 1 Mart tezkeresinin reddinin ardından Amerika’nın Türkiye’ye yaklaşımını Bilkent Üniversitesi’de katıldığı bir toplantıda öğrencilerin soruları üzerine dile getirdi.

Türk-Amerikan ilişkilerindeki gerginliklere 1 Mart tezkeresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) reddedilmesinin mi neden olduğu sorusu ile karşılaşan Wilson, Amerika’nın politikası gereği demokratik kurumların aldığı kararlara saygı duyduğunu söyledi. Wilson Amerika’nın Irak’la ilgili planlarına tezkerenin reddine karşın devam ettiğini belirtse de, tezkerenin reddi yüzünden Amerika’da halen hayal kırıklığı içinde olanların bulunduğunu kaydetti.

Büyükelçi Wilson, Amerika’nın herhangi bir politikasıyla kendi kişisel prensiplerinin uyuşmaması halinde nasıl hareket edeceğinin sorulması üzerine de, böylesi bir durumda istifa edeceğini söyledi.

Wilson, sorular üzerine Amerika’nın nükleer programından ötürü eleştirdiği İran’a karşı da herhangi bir işgal planı olmadığını anlattı. İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ile tam işbirliği içinde olması için diplomatik çabaların sürdüğünü belirten Wilson’un, Amerika’nın ihtiyaç duyması halinde güç kullanma seçeneğini de tamamen gözardı etmeyeceğini açıklaması da dikkat çekti.

Öte yandan Amerika’da Ermeni soykırım karar tasarılarını savunanlara Ankara’nın tepkisi sertleşiyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, sözde soykırım davalarını kendilerine politika görenlerin terör olaylarını hatırlamasını istedi. Bakan Gül, soykırım karar tasarılarını savunanlara karşı tepkisini yurtdışında görevli oldukları sırada uğradıkları saldırılar sonucu hayatlarını kaybeden Dışişleri şehitleri için düzenlenen törende dile getirdi.

Ermeni terör örgütlerinin birçok diplomatı şehit ettiğini anlatan Gül, terör tehdidinin sürmesine karşın hiçbir diplomatın görevini yapmaktan çekinmediğini vurguladı. Türkiye’nin Emeni kaynaklı terörle savaşırken amacının bölgesinde barış yaratmak olduğunu da dile getiren Gül, Emeni soykırım yasa tasarılarını savunanları, ‘aklı-selim’ ile davranmaya ve tarihi gerçekleri çarpıtmamaya çağırdı.