Demokratlar Irak Tasarısını Savunuyor

Amerika’da Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat Partililer, Irak ve Afganistan savaşlarına kaynak ayıran, ancak aynı zamanda Irak’taki Amerikan askerlerin çekilmesi için takvim açıklayan tasarıyı savunuyor.

Dün kabul edilen tasarıyı savunan New Hampshire milletvekili Paul Hodes, tasarının yeni Irak politikasının bir işareti olduğunu söyledi. Hodes, tasarı sayesinde Iraklılara kendi ülkelerinin geleceği konusunda daha fazla sorumluluk verildiğini kaydetti.

Bush Veto Konusunda Kararlı

Bugün bir radyo konuşması yapan Başkan Bush ise, Demokratların böyle bir tasarıyı geçirerek, Irak’taki Amerikan askerlerine ayrılacak kayanağı geciktirdiğini söyledi. Bush, Demokratların, yasalaşmayacağını bile bile bu tasarıyı kabul ettiklerini kaydetti.

Bush, çekilme takvimi açıklayan tasarıları veto edeceğini defalarca dile getirmişti. Çekilme takvimi konusunda Kongre’de Başkan’ın vetosunu geçersiz kılacak sayıda oya ulaşılması beklenmiyor.

Söz konusu tasarıda Irak ve Afganistan savaşları için 124 milyar dolarlık ek bütçe onaylanıyor ve Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesi için 2008 yılının Ağustos ayı sonuna kadar süre tanıyor.

Benzer bir tasarıyı görüşen Senato’daysa oylamanın bu hafta içinde yapılması bekleniyor.

Yüzde 70 Irak Politikasını Onaylamıyor

Bu arada, Newsweek dergisi tarafından yayınlanan bir ankette, Amerikalıların yüzde 70’inin Başkan’ın Irak poltikasını onaylamadığı belirlendi.