Almanya'da "Eğitim Kampları" Tartışması

Almanya’nın Münih kentindeki bir tren istasyonunda biri Türk diğeri Yunanlı iki gencin yaşlı bir Almanı dövmesi sonrasında başlayan gençlere verilecek eğitim ve ceza konusundaki tartışmalar bitmek bilmiyor. Şiddet suçları işleyen gençler için açılması önerilen gençlik ve yoğun eleştrilere neden olan eğitim kamplarının ilkini Mart ayı sonuna kadar kurmak için hazırlıkların başladığı bildiriliyor.

Almanya’da yaşıyan sekiz milyon göçmeni temsil eden toplam 100 göçmen çatı örgütü, Başbakan Angela Merkel’e bir mektup yazarak, yabancılara yönelik son tartışmaların toplumu böldüğünü, kamplaşmaya yol açtığını ve önyargılarınkörüklendiğini bildirdiler. Dernekler, Merkel’in tartışmalara el koymasını ve sona erdirmesini talep ediyorlar. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, ‘Alman ve göçmen toplumları arasında bir krizden’ bahsediyor, bir adım daha ileriye giderek, Cumhurbaşkanı Köhler’in atmosferi yumuşatıcı bir açıklama yapmasını istiyor.

Türk derneklerinden, Yahudi Cemaatine, Protestan Kilisesi’nden gençlik kuruluşlarına kadar çok geniş bir yelpazede oluşan tepkiye rağmen, Alman yetkililer suç işleyen gençler için eğitim kampları kurma fikrini yaşama geçiriyorlar. Buna göre gençleri ıslah etmeyi amaçlayan kamplardan ilki önümüzdeki haftalarda Kuzey Ren Westfalya eyaletinde açılacak. Eyalet Almanya’da göçmen oranı en yüksek eyaletler arasında yer alıyor. Bölgede bir milyon civarında Türk’ün yaşadığı tahmin ediliyor. Münih’deki dövme olayından sonra, 27 Ocak’ta eyalet seçimlerinin yapılacağı Hessen Eyaleti Başbakanı Roland Koch’un, “Almanya’da çok fazla suç işleyen göçmen genç var” açıklaması ile başlayan tartışmaların bu yeni doruk noktası, özellikle Türk kamuoyundan büyük tepki alıyor. Türk dernekleri ve temsilcileri Koch’un popülist söylemlerini eleştirirken, Yeşiller Partisi milletvekili Bilkay Öney uyum tatışmaları kapsamında genel ve sosyal bir sorunun etnik bir boyuta indirgenerek Türklerin dışlandığı vurgusunu yapıyor.
Bu arada Alman medyasında da konuya eleştirisel yaklaşan yazı ve yorumların ağırlığının arttığı dikkati çekiyor, nitekim ülkenin en saygın gazetelerinden Süddeutsche gençlik kamplarını planlayan zihniyetin, Nazi dönemine atıfda bulunarak, aşırısağcı partilerin parlamentolara girebilmesinin ve ülkedeki yabancı düşmanlığının daha da artmasının nedeni olacağını savunuyor.