Obama ve Clinton Mississippi'de Yarışıyor

Amerika’nın Mississippi eyaletinde bugün yapılan Demokrat Parti başkanlık önseçiminde Barack Obama favori görülüyor.

Obama, dün başkan yardımcısı olma konusunda Hillary Clinton’ın yaptığı öneriyi reddetti.

Demokrat Parti’nin başkan adayı olma yarışını, Barack Obama şu anda önde götürüyor. Hillary Clinton ise 22 Nisan’daki Pennsylvania ön seçimini alarak iddiasını sürdürmeyi umut ediyor.

Cumhuriyetçi Parti’de ise, başkan adaylığını Senatör John McCain garantilemiş bulunuyor.

Demokrat partinin başkan adayları bugün Mississippi eyaleti ön seçiminde yarışıyor. Illinois Senatörü Barack Obama ile New York Senatörü Hillary Clinton kampanyaya dün de devam ettiler. Barack Obama, Hillary Clinton’un başkan yardımcılığını kabul etmesi yolundaki istekleri alaycı bir yanıtla reddetti. Clinton, Obama’nın başkan yardımcısı olması koşuluyla, birlikte hareket edebileceklerini ima etmişti. Obama şöyle konuştu:

“Senatör Clinton’un iki katı sayıda eyaletin ön seçimini kazandım. Clinton’unkinden daha çok kişi bana oy verdi. Senatör Clinton’dan daha fazla bana oy verecek olan delegeye sahibim. İkinci durumdaki bir kişinin, birinci durumdaki kişiye, nasıl olur da başkan yardımcılığı önerebilir, bunu anlamış değilim.”

Hillary Clinton bu konuya geçen hafta şu sözlerle girmişti:

“Partili seçmenler bana, keşke ikinize birden oy verebilsem, diyor. Bu belki ilerde mümkün olabilir.”

Bu konuya Hillary Clinton’un eşi, eski başkan Bill Clinton da değinmişti. Bill Clinton, iki aday birlikte hareket edebildiği taktirde, partinin, başkanlık seçiminde daha güçlü olacağını söylemişti.

“Barack Obama kentsel alanlarda ve daha yüksek seviyedeki seçmenlerin oyunu, Hillary de, Başkan Reagan zamanında kaybettiğimiz geleneksel kırsal alanların oyunu partiye geri getirebilir. Bu ikisi birleşirse, durdurulması çok zor bir kuvvet kazanılır.”

Demokrat partinin başkan adaylığı yarışını, Barack Obama şu anda önde götürüyor. Yoklamalar Obama'nın bugün yapılacak Mississippi önseçiminde Clinton'dan ileride olduğunu gösteriyor. Hillary Clinton da 22 Nisan’daki Pennsylvania ön seçimini kazanarak iddiasını sürdürmeyi umut ediyor. Cumhuriyetçi partide ise, başkan adaylığını Senatör John McCain garantilemiş bulunuyor.