'Türk Lobisi Denge Unsuru'

Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin dün Washington’da başlayan 28’inci yıllık konferansı kapsamında dün Kongre’de bir toplantı düzenlendi. NY’tan eski Kongre üyesi George Hochbrueckner toplantının konuşmacısıydı.

Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin 28’inci yıllık konferansının ana teması “Dünyada Barış”. Asamble, Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkileri geliştirerek, ortak çıkarların bulunduğu alanlarda karşılıklı anlayış sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Amerikan Kongresi’nin Mansfield salonunda dünkü öğle yemeğinde, Amerika Türk toplumunun liderleri ve Kongre üyeleri iki ülke arasındaki ilişkilerin önemini kendi açılarından dile getirdi. Ohio’lu Cumhuriyetçi Kongre üyesi Jean Schmidt, Washington’da Türkiye’nin öneminin giderek daha fazla anlaşıldığını ve Amerika’daki Türk toplumunun oluşturduğu baskı gruplarının iki ülkeyi ilgilendiren konularda Kongre üyeleriyle Türkiye’nin bakış açısını paylaştıklarını söyledi.

Kentuckyli Cumhuriyetçi Kongre üyesi Edward Whitfield de, Türk asıllı Amerikalıların güçlerini birleştirerek Amerika’da siyasi sürece katılmalarının önemini vurguladı. Whitfield, Rum ve Ermeni lobilerinin yıllardır devam eden çabalarının, Türk lobisinin giderek daha etkin olmasıyla dengelenmeye başlamasını memnunlukla karşıladıklarını kaydetti. Whitfield, Amerika’daki Türklere, “Siyasi sürece katılın, oy kullanın, adayların kampanyalarında çalışarak destek verin ve kamu görevleri için aday olun” dedi.

Kuzey Carolina’dan Cumhuriyetçi Kongre üyesi Howard Coble, kısa süre önce Türkiye’ye giderek Ankara, İstanbul ve İzmir’i ziyaret ettiğini ve gördüklerinden çok etkilendiğini söyledi. Coble, Türkiye’nin Amerika’nın en yakın dostlarından biri olmasına rağmen Amerikalıların Türkiye’nin önemini yeterince anlamadığını belirtti. Howard Coble, Türkiye’nin Amerika’yla yakın dostluğunu sürdürmesinin önemini vurguladı.

Kuzey Carolina Cumhuriyetçi milletvekili Virginia Foxx da, Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çaba harcadıklarını söyledi. Foxx, Türk asıllı Amerikalıların da bu çabaya daha fazla destek vermesini istedi. Foxx, “gerek Kongre’deki arkadaşlarımızı gerekse Amerika’daki toplum liderlerini Türk-Amerikan ilişkilerinin önemi hakkında bilinçlendirmeye çalışıyoruz. İkili ilişkilerin geleceği için bu girişimler son derece önemli” dedi.

Toplantının konuk konuşmacısı New Yorklu eski Kongre üyesi George Hochbrueckner, İsrail’in kuruluşunun 60’ıncı yıldönümüne atıfta bulunarak; İsrail’i kurulduktan sonra tanıyan ilk ülkenin Amerika, ikinci ülkenin de Türkiye olduğunu hatırlatarak, Türkiye ve Amerika’nın dünyaya bakışı ve politikaları açısından mevcut benzerliklere dikkati çekti. Hochbrueckner da, Türk asıllı Amerikalıların Amerikan politikasında daha etkin olması çağrılarına katıldığını bildirdi.