Puerto Rico'da Önseçim

Demokrat Parti’nin başkan adayının belirlenmesi için yapılan önseçimler sona ermek üzere. Yarın (Pazar) Puerto Rico adasında önseçim yapılacak. Amerika’nın idaresinde bir bölge olan Puerto Rico adasında yaşayan halkın genel seçimlerde oy kullanma hakkı yok – ancak partilerin önseçimlerine katılabiliyorlar. Puerto Rico önseçimlerini Demokrat Parti başkan aday adayı New York Senatörü Hillary Clinton’un kazanması bekleniyor.

Genel seçimlerde oy kullanma hakkı bulunmasa da, Puerto Ricolular, önemli bir seçmen kitlesi oluşturuyor – çünkü çok sayıda Puerto Ricolu Amerika’nın farklı eyaletlerine göç etmiş durumda ve Kasım ayında yapılacak önseçimlerde oy kullanabilecek.

Puerto Rico adasının nüfusu 4 milyon; ancak buna ek olarak 4 milyon Puerto Ricolu da Ameirka’da, farklı eyaletlerde yaşıyor. Florida eyaletinde, 680 bin Puerto Ricolu yaşadığı tahmin ediliyor. Adadan Amerika’ya göç etmiş ve vatandaş olmuş Puerto Ricolular genel seçimlerde oy kullanabilecek.

Demokrat Parti başkan aday adayı Illinois Senatörü Barack Obama hafta sonunda Puerto Rico’ya gitti. Obama, adadaki önseçimi kazanabileceğini söylüyor. Önseçimi kazanması beklenen Clinton da, Puerto Rico’nun eyalet olması için çalışma sözü verdi.

Demokrat Partili adaylar, Florida’da yaşayan Puerto Ricolulara hitaben de konuşmalar yaptı.

Puerto Rico doğumlu Mildred Fernandez, Florida’da siyaset yapıyor. Fernandez, vatandaş olan Puerto Ricoluların bu seçimlerde belirleyici rol oynayabileceğini söylüyor: “Puerto Rico’dan buraya geliyor ve bağımsız olarak seçim kayıtlarını yaptırıyorlar. Yani kime oy verecekleri belli değil ve genel seçimlerde etkili bir rol oynayabilirler.”

Puerto Rico’da yayınlanan televizyon programları Florida’dan da izleniyor. Özetle bu kişiler doğdukları adadan kopmuyorlar. Ancak, Florida’da yaşayan Puerto Ricoluların adadaki önseçimlere katılması beklenmiyor.

Puerto Rico hükümetinin Florida temsilcisi Sylvia Ceceres, Puerto Ricoluları, Amerikan siyasi sürecine katılmaya teşvik ediyor: “Puerto Rico’dayken nasıl önseçimlere katılıyorlarsa, aynı istekle burada da seçimlere katılmalarını istiyoruz.”

Burada bir önemli nokta daha var: 2000 yılında yapılan ve Başkan Bush’un kazandığı genel seçimler Florida eyaletindeki oylarla belirlenmişti. Bush, Florida’da rakibi Al Gore’dan sadece birkaç yüz oy daha alarak başkan seçilmişti. Özetle, her oy önemli ve Puerto Ricolular Florida’da önemli bir seçmen kitlesi oluşturuyor.