Almanya'da Vatandaş Olmak İsteyene Sınav

Almanya’da 1 Eylül’den itibaren Alman vatandaşı olmak isteyenler vatandaşlık testine tabi tutulacak. Ancak soruların ülkenin Baden-Württemberg eyaletinde 2006 yılı başında uygulanmaya başlanan ve büyük eleştirilere neden olan ‘vicdan testi’ gibi insanların düşüncelerini teste yönelik olmayacağı, sadece ülkeye yönelik genel bilgilerin sorulacağı bildiriliyor.

Almanya’da sertleştirilen yeni Göç Yasası'nda yer alan Alman vatandaşlığa geçişin zorlaştırılması kararı, önümüzdeki 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe giriyor. Buna göre, Alman vatandaşlığa geçmek isteyenler bir sınava tabi tutulacak, toplam 300 sorunun bulunduğu bir soru bankasından 33 soru tesadüfi olarak seçilecek ve bunlar vatandaş adaylarına sorulacak. En az 17 soruyu doğru cevaplandıran ve diğer koşulları da yerine getiren Alman vatandaşlığına geçebilecek. Vatandaşlık dilekçesi verebilmek için en azından sekiz yıldır Almanya’da yaşıyor olmak gerekiyor.

Söz konusu vatandaşlık sınavında her soruya dört cevap şıkkı sunulacak ve bunlardan doğru olanın işaretlenmesi istenecek. Soruların ağırlıklı olarak Almanya'nın tarihi ve siyasi gelişmeleri üzerine yoğunlaşacağı, bazı eyaletlerin ise kendilerine özgü sorular da sorabilecekleri belirtiliyor. ‘Almanya’nın Anayasası’nın adı nedir?’ gibi siyasi soruların yanısıra, “çocuğunuzu okula kayıt ettirmek için nereye başvurmalısınız?” gibi pratik sorular da sınavda önemli yer tutacak. Almanya Türk Toplumu başkanı Kenan Kolat, söz konusu sınavı bir skandal olarak tanımlıyor ve sınavın amacının Alman vatandaşlığına geçişi azaltmak olduğunu öne sürüyor.

Sokakdaki vatandaşta, vatandaşlık sınavını kuşkuyla değerlendiriyor ve göçmenlere yönelik haksızlık yapıldığını düşünüyor. Vatandaşlık sınavı soruları Temmuz ayından itibaren İnternet ortamında yayınlanacak ve ayrıca Halk Eğitim Merkezleri adlı okullarda vatandaşlık sorularına yönelik hazırlık kursları sunulacak.