21 Ağustos Amerikan Basınından Özetler

New York Times Afganistan’da Taleban saldırılarının giderek arttığına dikkat çekiyor ve “kaybedecek zaman yok” uyarısında bulunuyor. Gazete, gereken önlemler alınmazsa savaşın kaybedilebileceğini yazıyor:

"Pakistan ordusu dikkatini Hindistan’dan Taleban’a çevirmelidir. Amerika da, Afganistan’a daha fazla asker göndermelidir. NATO, çabalarını artırmalıdır. Afganistan Devlet Başkanı Karzai, hükümetin yolsuzluklarının üstüne gitmelidir. Afganistan savaşı gözardı edilebilecek bir olay değildir. Bu savaş Amerika ve NATO ile 11 Eylül saldırılarıyla daha sonra Avrupa’da gerçekleşen kanlı saldırıların sorumluları arasındaki asıl askeri hesaplaşmadır. Washington, NATO, Pakistan ve Afganistan artık durumun ciddiyetini kavramalı ve savaşı kazanacak bir strateji geliştirmelidir. Aksi takdirde hepimiz birden kaybedeceğiz."

Washington Post Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in istifasının ardından iç siyasi tartışmaların öne çıktığını belirtiyor. Yapılan yorumda, koalisyon hükümetinin çözmesi gereken çok daha ciddi sorunlar olduğu hatırlatılıyor:

"Artan petrol ve gıda fiyatlarının yanı sıra Afganistan’daki Taleban’la bağlantılı İslamcı militanlar da ülkenin önemli sorunları arasında yer alıyor. Batı’nın Taleban’a karşı mücadeleyi kazanması büyük önem taşıyor ve bu mücadele Pakistan’ın yardımı olmadan kazanılamaz. Ancak Pakistan’ın yeni yöneticileri bu konuda vaat ettikleri desteğin somut adımlarını henüz atmış değiller. Pakistanlı liderler, teröre karşı savaşta demokrasinin diktatörlükten daha etkili olacağını söyleyerek iktidara gelmişlerdi. Bu iddialarını ne kadar erken kanıtlamaya başlarlarsa o kadar iyi olur."

Washington Times Rusya-Gürcistan çatışması nedeniyle olağanüstü toplanan NATO Konseyi’nden Rusya’yı caydırıcı bir karar çıkmadığını kaydediyor. Gazete, Rusya’ya karşı izlenecek tavır konusunda Amerika ile müttefikleri arasında görüş ayrılığı yaşandığını yazıyor:

"Gürcistan’dan çekilmesi konusunda NATO tarafından Rusya’ya karşı ortak bir askeri strateji geliştirilmedikçe, Moskova’ya hiçbir yaptırımla karşılaşmadan komşularını tehdit edebileceği mesajı verilmiş olacaktır. Rusya’ya yönelik en sert ifadeler Amerika’dan geldi. Batı Avrupa ülkelerinin birçoğu Rusya’yı saldırgan olarak bile tanımlamadı. Yaşanan kriz karşısında NATO kararlı bir uzlaşma içinde hareket etmezse, bundan Rusya kazançlı çıkacaktır. Batının prestiji ise ciddi bir darbe yiyecektir."

Los Angeles Times başta Afganistan olmak üzere dünyanın değişik çatışma bölgelerinde yardım görevlilerine düzenlenen saldırılara dikkat çekiyor. Çeşitli insani yardım kuruluşlarına çalışan Michael Kleinman’ın kaleme aldığı makalede, bu saldırıların yardım çalışmalarını olumsuz etkilediği belirtiliyor:

"Güvenliğin olmaması nedeniyle birçok yardım örgütü çatışma bölgelerini terk etti. Bu örgütlerin çalışmalarını yerel bağlantılarla sürdürme çabaları ise hem verimsiz oluyor hem de istismara neden oluyor. Çatışma bölgelerini terk etmeyen kuruluşlar ise faaliyetlerini sınırlandırıyor. Birçok çatışma bölgesinde, insani yardım çalışmaları yaşam ve ölüm arasındaki çizgiyi belirliyor. Yardım görevlileri kendi güvenlikleri ile bu insanlara yardım etmek arasında bir tercihte bulunmaya zorlanıyor."