Saakaşvili - Sarkozy Görüşmesi

Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, Paris’te Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy ile görüştü.

Görüşmede, Sarkozy’nin girişimiyle Rusya’yla Gürcistan arasında sağlanan ateşkes üzerinde duruldu.

Bu arada Ağustos ayındaki savaşla ilgili daha önce bilinmeyen bazı bilgiler yayınlandı.

İngiliz ve Fransız gazetelerinde çıkan haberlere göre, Gürcistan’ı işgal eden Rus ordusunun gerçek amacı Tiflis’e girip Saakaşvili’yi devirmekti.

Sarkozy’nin, Rusya Başbakanı Vilademir Putin’e ağır baskı yaparak bundan vazgeçirdiği ileri sürülüyor.

Gürcistan krizi sonrası, Avrupa Birliği ile Rusya arasında gerilen hava yeniden ısınıyor. Fransa’nın Nice kentinde toplanacak olan Avrupa Birliği-Rusya zirvesinde Birlik, kriz nedeniyle askıya aldığı Rusya’yla ortaklık görüşmelerini yeniden başlatmaya hazırlanıyor. AB-Rusya yakınlaşmasından endişe duyan Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili AB dönem Başkanı Nicolas Sarkozy ile Paris’te görüşerek garanti istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı ve Avrupa Birliği dönem başkanı Nicolas Sarkozy, yarın Fransa’nın Nice kentinde toplanacak Avrupa Birliği-Rusya zirvesi öncesinde Fransa’nın pozisyonunu belirleyen iki ayrı mesaj verdi. Fransa Cumhurbaşkanı, güne, Amerika Birleşik Devletleri’nin Gürcistan krizi konusunda yetersiz kaldığını söyleyerek başladı. Uluslararası Politika Dergisi tarafından verilen « Politik cesaret ödülünü » alırken yaptığı konuşmada, Başkan George Bush’un Gürcistan krizi karşısında aldığı tavrı eleştirdi.

Dünya sorunlarına ilişkin olarak Fransa’nın aldığı politik tavır ve önlemlerin cesurca olduğunu belirten Sarkozy, « Gürcistan ve Rusya arasındaki çatışmada insan haklarını Amerika Birleşik Devletleri değil Fransa’nın savunduğunu söyledi. Sarkozy, Başkan Bush’un « bu kabul edilemez » dedikten sonra Rusya yönetimi ile diyalog arayışına girmediğini, kendisine de gitmemesi gerektiğini söylediğini, ancak Fransa’nın taraflarla diyaloğa girerek barışı sağladığını öne sürdü.

Nicolas Sarkozy, Rusya ile yarın yapılacak zirve öncesi Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili ile Elysee Sarayı’nda bir araya geldi. Avrupa Birliği, Gürcistan kirizi nedeniyle askerlerini Güney Osetya ve Abhazya bölgesinden çekmeyen Rusya’yı uyarmak amacıyla Eylül ayında ayrıcalıklı ortaklık görüşmelerini askıya aldığını duyurmuştu. Rusya’nın bir ay gecikmeyle de olsa, ateşkes anlaşmasına uymasının ardından yeniden Rusya ile görüşmelerin başlayacağını açıklayan Sarkozy, yarın Nice’te yapılacak toplantıda bu kararını hayata geçirmek istiyor. Ancak görüşmelerin yeniden başlaması nedeniyle endişelenen Gürcistan lideri Saakaşvili, Sarkozy ile Elysee Sarayı’nda yaptığı görüşmede kaygılarını iletti. Toplantı sonrası ise Sarkozy’den beklediği garantiyi aldığını açıkladı.

Saakaşvili görüşme sonrası yaptığı kısa açıklamada, Sarkozy’ye Gürcistan’ın da krizin çözümüne ilişkin uluslararası görüşmelere yüksek düzeyde katılmasının önemini ilettiğini ve bu konuda Sarkozy’den güvence aldığını açıkladı. Sarkozy’nin kriz karşısında aldığı kararlı durumdan memnuniyet duyduklarını vurgulayan Saakaşvili, Rusya’nın halen Gürcistan’ın yüzde 22’sini işgal altında tuttuğunu hatırlatarak, Avrupa Birliği’nden kararlı tutumunu sürdürmesini istedi. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada da AB ve Fransa’nın Gürcistan’ı desteklemeye devam ettiğini, AB’nin yarın Rusya ile diyaloğa yeniden başlayacağını ancak bunun Gürcistan’ı unutacağı anlamına gelmeyeceğini söyledi. Açıklamada, AB’nin, Gürcistan’ın toprak bütünlüğü konuunda son derece kararlı bir pozisyonda durduğunun da altı çizildi. Ancak bütün bu konular 18 Kasım’da İsviçre’nin Cenevre kentinde Gürcistan kiriz için toplanacak zirvede tartışılacak.

Sarkozy-Saakaşvili görüşmesinde Rusya tehdidine karşı Gürcistan’ın AB’ye tam üye olması tezi de ele alındı. Ancak Sarkozy, tam üyelik değil, ‘ayrıcalıklı ortaklık’ önerisi getirdi. Bu öneriyi değerlendiren Saakaşvili, ‘bu adımın tam üyelik yönünde önemli bir gelişme olduğunu ve AB’siz bir Gürcistan düşünmediklerini’ söyledi. Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev ise Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamayla, ayrılıkçı Güney Osetya ve Abhazya bölgelerindeki askeri varlıklarını da aşağı çekmeye hazır olduklarını dile getirdi. Medvedev, bu iki bölgedeki askeri varlıklarının bölge halkının can güvenliği ve barış için kalmaya devam edeceğini de duyurdu.