BM Güvenlik Konseyi Kuzey Kore Konusunda Anlaşamadı

Güvenlik Konseyi uzun menzilli füze denemesi yapan Kuzey Kore’ye verilecek yanıt konusunda anlaşmaya varamadan dağıldı. Üç saatlik görüşmeden sonra Güvenlik Konseyi Başkanı Claude Heller, üyelerin karara varmadan önce daha fazla görüşme yapacaklarını bildirdi.

Diplomatlar üyelerin, Kuzey Kore’nin son hareketi konusunda derin kaygı duyduğunu, fakat verilecek yanıt konusunda derhal anlaşamadıklarını söylüyor.

Toplantıdan sonra Japonya ve Amerika büyükelçileri, denemeyi kınayan sert bir Güvenlik Konseyi kararı istediklerini, buna karşılık Rusya ve Çin’in daha yumuşak bir tepkiyi savunduğunu açıkladılar.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Susan Rice, “Neyin denendiği değil, balistik bir füze denemesinin yapılmış olması Güvenlik Konseyi kararlarının ihlalidir” dedi. Birçok ülke roket atılmasının uzun menzilli balistik füze denemesini gizlemek amacı taşıdığını savunuyor.

Çin temsilcisi gerginliği daha da artıracak hareketlerden kaçınmak gerektiğini ifade etti.

Amerika ve Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler kararlarını delerek uzun menzilli füze denemesi yapan Kuzey Kore’ye karşı, dünyanın ortak bir tavır alması çağrısında bulundu.

Ortak açıklamada balistik füze geliştiren Pyongyang hükümeti, diğer ülkeleri kitle imha silahlarıyla tehdit etmekle suçlandı. Çağrıda Birleşmiş Milletler kararlarını delmenin cezasız kalmayacağını göstermek için Kuzey Kore’ye uluslararası tepki istendi.

Kuzey Kore, sivil amaçlı uzay programı çerçevesinde yörüngeye uydu gönderdiğini ve uydunun tüm dünyaya “devrimci müzik yayını” yapacağını öne sürüyor.

Amerikan ordusu uydunun yörüngeye girdiğini doğrulamadı. Yapılan açıklamada füzenin bir tankının Japon Denizi’ne düştüğü, kalan parçasının ise Japonya üzerinden uçarak Büyük Okyanus’a indiği bildirildi. Kuzey Kore’nin uzun menzilli Taepodong-2 füzesi denediği sanılıyor. Füzenin Amerika’nın Alaska kıyılarına uzanabilecek menzile sahip olduğu belirtiliyor.

Japonya da üç yıl önce Kuzey Kore’ye başlattığı ekonomik yaptırımlara devam edeceğini bildirdi.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada denemenin “endişeyle karşılandığı” bildirildi. Açıklamada, “Başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olmak üzere, uluslararası toplumun bu konuda ortak tutum benimseme çabalarını destekliyoruz,” denildi.

Türkiye Güvenlik Konseyi’nin 10 geçici üyesi arasında yer alıyor.