Başkan Bush'tan Afganistan yöneticilerine ultimatom - 2001-09-21

Başkan Bush, ABD Kongresi’nin özel ortak oturumunda yaptığı konuşmada, Taleban rejiminden, terör liderlerini ve bütün yardımcılarını teslim edip, terörist eğitim kamplarını kapatmasını ve buraları denetim için Amerikan ordusuna açmasını beklediğini söyledi. Bush bu talepler üzerinde pazarlığın sözkonusu olmadığını bildirdi. Bush, “Ya teröristleri derhal teslim ederler veya kaderleri, onlarınki gibi olur,” dedi.

Terörizme destek, teröristlere barınak sağlayan bütün ülkelerin bir karar vermek zorunda olduğunu söyleyen Bush, “Ya bizim yanımızda ya da teröristlerin yanında yeralırsınız” dedi. Başkan, Amerika'nın, teröristlere destek verdiğinden şüphelendiği ülkeleri kendisine düşman sayacağını bildirdi.

Televizyonlardan naklen yayınlanan konuşmasında silahlı kuvvetlerin harekete geçeceği “saatin” yaklaştığını söyleyen Bush, Amerikan ordusuna hitaben, “Bize gurur vereceğinizden eminim,” dedi.

Kimseye etnik kökeni ve dini inancı nedeniyle kötü muamele yapılmaması gerektiğini belirten Başkan Bush, Müslümanlığın barışçı bir din olduğunu müslüman dünyasının çok büyük bölümünün, Amerika’nın dostu olan birçok Müslüman ülkenin, terörist saldırıları kınadığını söyledi. Bush, “Allah” adını kullanarak, teröristlerin, Allah adına yaptıklarını söyledikleri bu saldırılarla Müslümanlığın en temel ilkelerini ihlal ettiklerini belirtti.

“Ya adaleti düşmanlarımıza adalet götüreceğiz, ya da onları adaletin önüne çıkaracağız” diyen Başkan Bush “Yorulmayacağız, yolumuzdan sapmayacağız, başarısız kalmayacağız,” diye devam etti. Bush Amerika’nın şiddete sabır ve adalet duygusuyla karşılık vereceğini söyledi.

Doğrudan kendisine bağlı özel bir güvenlik dairesi kurduğunu, Pennsylvania Eyalet Valisi olan Tom Ridge’i bu dairenin başkanlığına atadığını açıklayan Başkan Bush, dairenin, terörizme karşı ülke içinde alınacak önlemleri tayin edeceğini bildirdi.

Washington'da bulunan İngiltere Başbakanı Tony Blair, Başkan Bush'u, konuklara ayrılan balkonda, Bayan Laura Bush'un yanında oturarak dinledi. Aynı bölümde, 11 Eylül günü kaçırılan dört uçaktan birinde teröristlerle mücadele ettiği bildirilen bir yolcunun dul kalan eşi de bulunuyordu. Pennsylvania eyaletinde düşen bu uçağın da Washington'da, Beyaz Saray ya da Kongre gibi önemli bir hedefe saldırı amacıyla kullanılacağı sanılıyordu.