Türkiye, ABD'ye Gümrüksüz Mal İhraç Edecek - 2002-02-27

Türk-ABD Ekonomik Ortak Komisyonu toplantısında, ekonomik işbirliğini artırma amacıyla nitelikli ticaret bölgelerinin kurulması kararlaştırıldı.

Bugün sona eren iki günlük komisyon toplantılarında, Türkiye'nin ABD ve İsrail arasında olan Nitelikli Ticaret Bölgeleri Anlaşması'na dahil edilmesi ilke olarak kabul edildi.

Türkiye, bu tercihli bölgelerden, ABD’ye gümrüksüz mal ihraç edebilecek, diğer ülkelere yönelik ihracatını artırabilecek.

Türk heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, sanayi bölgelerinin de daha sonra nitelikli bölgelere eklenebileceğini söyledi. Ziyal, sanayi bölgelerinin nerede kurulacağına ilişkin ayrıntıların ve yasal çerçevenin önümüzdeki aylarda tamamlananacağını belirtti.

ABD heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Larson da yaptığı açıklamada, görüşmenin oldukça yapıcı ve yararlı olduğunu söyledi. Tercihli ticaret sistemi çerçevesinde Türk-ABD işbirliğinin geliştirilmesinden yana olduklarını belirten Larson, işbirliğinin Türkiye'de yüksek gelirli istihdam yaratması ve ABD'ye ihracatın daha da artması anlamına geleceğini söyledi. Larson, komisyon toplantılarında, Türkiye'deki yatırımların kapsamının genişletilmesi konusunu da ele aldıklarını belirtti.