İsrail Saldırıları Artırıyor - 2002-03-10

İsrail hükümeti, son iki günde 14 İsraillinin ölmesi ve yüzden fazlasının da yaralanmasına yol açan intihar saldırılarından sonra Filistinlilere karşı askeri operasyonları şiddetlendirmeye karar verdi.

Dün Kudüs’te kalabalık bir kahvehaneye girişilen intihar saldırısında, 11 kişi hayatını kaybetti. Kuzeydeki Netanya kasabasında bir Filistinli'nin açtığı ateş de, üç İsrailli’nin ölümüyle sonuçlandı.

Dün gece yarısından sonra İsrail’in giriştiği füze saldırısında, Filistin Lideri Yaser Arafat’ın, Gazze’deki merkezine 30 füze isabet etti. Tahrip olan binayı, Yaser Arafat, yabancı konuklarını ağırlamak için kullanıyordu. Saldırı sırasında Filistin lideri binada bulunmuyordu.

İsrail, Yaser Arafat’ın Ramallah’dan çıkmasını engelliyor. Gazze’ye girişilen şiddetli saldırının, yoğun tahribata yol açmasına rağmen, can kaybı olmadığı bildiriliyor.

İsrail Başbakanı Ariel Sharon ülkenin savaş durumunda olduğunu belirtti ve halkı teröre karşı birlikte hareket etmeye çağırdı. Sharon ayrıca ateşkesin, hükümetinin ana hedefi olduğunu söyledi.

Son saldırılarla, 17 aydır devam eden çatışmalarda bir hafta içinde iki taraftan da en ağır kayıplar verilmiş oldu. Son bir hafta içinde en az 100 Filistinli ve 50 İsrailli öldü.