Robert Wexler: Bush, Türkiye Gibi Müttefiklerimizle Aramızı Açtı - 2003-03-13

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi ve Kongre Türk-Amerikan Dostluk Grubu Eş- Başkanı Robert Wexler, Irak’ta bir savaş yönünde aceleci davrandığı ve Türkiye gibi müttefiklerle ilişkileri tehlikeye soktuğu gerekçesiyle Bush yönetimini eleştirdi.

Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu üyelerinden Demokrat Partili Wexler, Başkan Bush’un, Irak konusundaki politikasıyla, 11 Eylül terör saldırılarından sonra dünyada ABD lehinde oluşan iyi niyeti tükettiğini savundu.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi ziyaret eden Amerikalı Milletvekili, Ankara’da Başbakan Abdullah Gül ve yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmüştü.

Wexler, Çarşamba günü Washington’da yaptığı yazılı açıklamada Başkan Bush’un, çeşitli ülkelerle ABD arasındaki stratejik ittifak ilişkilerine onarımı mümkün olmayacak kadar ağır zarar verdiğine, Türkiye ziyareti sırasında doğrudan tanık olduğunu belirtti.

Demokrat Kongre üyesi, Amerikan halkının büyük çoğunluğunun, Saddam Hüseyin’i silahsızlandırmak için Başkan Bush’un bir uluslararası koalisyonla birlikte hareket etmesini istediğini hatırlattı. Robert Wexler, “Dünyanın desteğini kazanmak için diplomasi yöntemlerini kullanmak yerine Başkan, ABD’nin uluslararası topluluk içinde yalnız kalmasına ve Türkiye gibi en yakın müttefiklerimizle aramızın açılmasına neden olmuştur,” dedi.

Robert Wexler, yönetimi, Saddam Hüseyin’le savaşı kazanmak için olduğu kadar, Irak’ta barışı kazanmak için de müttefik ülkelere muhtaç olduğunu anlamaya çağırdı.

Amerikalı Demokrat Milletvekili, Irak’taki Birleşmiş Milletler silah denetçilerine 3 ila 6 hafta daha süre tanınması ve Güvenlik Konseyi’nden, Irak’ın silahsızlanması yönündeki kararlara uyup uymadığı konusunda ikinci bir karar çıkarılması gerektiğini savundu.

Kongre üyesi, ABD’nin, Saddam Hüseyin’i silahsızlandırma yönünde adım atabilmek için gerekli uluslararası meşruiyeti ancak denetimlerin makul bir süre daha devam etmesiyle elde edebileceğini bildirdi.