ABD Ekonomisi Canlanıyor - 2003-06-20

Amerikan ekonomisinin önemli ölçüm araçlarından biri olan Ekonomik Göstergeler Endeksi Mayıs ayında bir puan yükseldi. Bütün beklentileri aşan orandaki bu yükselme, Amerikan ekonomisinin artık sağlam bir şekilde büyümeye başladığı şeklinde yorumlara yol açtı.

Birleşik Endeks, hisse senedi değerleri, tüketicilerin beklentileri ve işsizlik sigorta başvuruları gibi 10 ayrı ekonomik göstergeyı kapsıyor. Mayıs ayında endeks, 111 nokta 6 olarak açıklandı. Bu değer, Nisan ayına kıyasla tam bir puan yüksek. Endeks, özel şirketler hakkındaki araştırmalarıyla tanınan Conference Board tarafından yayınlanıyor. Kuruluşun uzmanlarından Ataman Özyıldırım bir puanlık yükselmenin olumlu beklentiler yarattığını söylerken şöyle konuştu: "Bu 2001 Aralık ayından buyana en büyük yükseliş. Üstelik artış, bir yıllık durgunluğu izliyor. Bu bakımdan bir aylık artışın, endekste sürekli yükseliş eğiliminin ilk belirtisi olabileceğini düşünüyoruz."

Uzman, Ekonomik Göstergeler Endeksi’ndeki bir puanlık yükselişin, son altı aydaki küçük ve dalgalı yükselmeleri izlediğine, artışın daha geniş tabanlı olduğuna ve endekste ölçülen 10 ayrı kalemden çoğunun yükseldiğine işaret etti. Ataman Özyıldırım, artışın gerçekten kalıcı olup olmadığını çalıştığı Amerika’nın en büyük özel sektör kuruluşlarından bir olan Conference Board’un yayınladığı bir diğer ölçüm aracı olan Tüketici Güven Endeksi’nin, belirleyeceğini söyledi. Uzman şöyle konuştu: "Tüketici beklentileri yeniden düşebilir ve bu, tüketici harcamalarını etkileyebilir. Oysa Amerika’da ekonomiyi ayakta tutan tüketici harcamalarıdır. Birçok insan iş alanındaki yatırımların hızlanmasını bekliyor."

Tüketici Güven Endeksi hem tüketicilerin yani halkın, ekonominin geleceği hakkındaki beklentilerini, hem de ekonominin şu andaki durumunu ölçüyor. Bu endeks, yılın başında son on yılın en düşük düzeyine indikten sonra, kısa bir süre önce büyük bir yükselme kaydetti.