Bush: 'Amerikan Ekonomisi Emin Adımlarla Büyüyor' - 2003-12-07

Amerika, dünyanın en büyük ekonomisine sahip. Öteki ülkelerin ekonomileri için bir motor görevi yapması sebebiyle, bu dev ekonomideki bir yavaşlama tüm dünya ekonomilerini zayıflatıyor, canlanma ise yine aynı şekilde tüm dünya ekonomisini canlandırıyor. Bu bakımdan Amerikan ekonomisindeki gelişmeler tüm dünyada çok yakından izleniyor.

Başkan Bush, iktidara geldikten sonra uyguladığı vergi indirimlerinin ülke ekonomisinde canlanma yarattığını savunuyor. Buna karşılık muhalefetteki demokratlar, vergi indirimlerinin bütçede çok büyük açıklar yaratmaya başladığını öne sürüyor. Başkan, Amerikan ekonomisinin hiç kuşkuya yer bırakmayacak şekilde büyüme yoluna girdiğini söyledi ve şöyle konuştu:

"Satışların güçlü, şirket karlarının da arttığı bir ortamda şirketler önümüzdeki yıldan itibaren eleman almaya başlayacak. Ayrıca vergi indirimleri sayesinde, kazandıklarının daha büyük bölümü, çalışan insanların elinde kalacak. Ve küçük işletmelerde daha çok iş yaratılacak."

Başkan Bush haftalık radyo konuşmasında Kasım ayında ekonomide 57,000 yeni iş yaratıldığını belirtti ve bunu ekonominin geleceği açısından iyimser olmak için bir sebep olarak gördüğünü söyledi. Otomobil satışları ile yeni inşaat ruhsatlarında da artış kaydedildi.

Ekonominin durumu, Bush’un önümüzdeki yıl yapılacak Başkanlık seçimlerinde yeniden seçilme şansını çok büyük ölçüde etkileyecek. 2001 yılında yaşanan terörist olayların, o tarihte zaten yavaşlamış olan ekonomi üzerindeki olumsuz etkisi de kalkmış bulunuyor. Ekonomik büyüme ile emeğin verimliliği son üç aylık rakamlara göre, son 20 yılın en yüksek düzeyine çıkmış bulunuyor.

Bu elverişli ortamın kazanımlarını daha da artırmak için Başkan, Kongre’yi altı maddelik ekonomik planı kabul etmeye çağırdı. Plan, vergi indirimlerini kalıcı hale getiriyor, serbest ticaret görüşmelerinde başkana daha büyük yetkiler tanıyor ve ülke içi enerji arzını artırmayı, küçük işletmelerle ilgili bürokrasiyi azaltmayı öngörüyor. Muhalefetteki Demokratlar ise Bush’un iktidara gelmesinden buyana 3 milyon işin kaybedilmesini ön plana çıkartıyor. İşsizlik oranı aylardır %6 civarında seyrediyor. Bu rakam, ekonominin iyi olduğu dönemlerdeki, % 3-4 civarında olan işsizlik oranından %50 daha yüksek.

Demokratlar, Başkan’ı iş arayan Amerikalılara devletin verdiği işsizlik yardımını artırmaya çağırıyor. Demokratlar ayrıca, vergi indirimleri yüzünden eyalet yönetimlerinin halka sağladıkları temel hizmetleri azalttığını ve borçlandıklarını öne sürüyor. Ayrıca eyaletlerin borçlanması, federal bütçe açığını da artırıyor.