Amerikan Birlikleri Haiti'ye Gidiyor - 2004-02-29

ABD Başkanı George W. Bush, uluslararası güvenlik gücüne bağlı ilk Amerikan birliğini Haiti’ye gönderdi.

Birliklerin birkaç saate kadar başkent Port-au-Prince’e ulaşması bekleniyor.

Bush, Devlet Başkanı Jean-Bertrand Aristide’in istifasının ardından, bütün Haitililere çağrıda bulunarak, şiddeti reddetmelerini ve anayasal sürece bir şans vermelerini istedi.

Haiti tarihinde yeni bir dönemin başladığını söyleyen Başkan Bush, Amerika’nın bu süreçte Haiti’ye yardımcı olmak istediğini belirtti.

Başkan, "Geçici bir uluslararası gücün öncü birliği olarak deniz piyadelerini Haiti’ye hareket emri verdim.” dedi.

Bush, amacın Haiti’ye düzen ve istikrar getirmek olduğunu vurguladı. Beyaz Saray’da gazetecilere açıklama yapan Bush, Haiti halkından da bu yeni fırsatı değerlendirmesini ve kan dökmekten kaçınmasını istedi:

"Haiti halkına şiddetten kaçınma ve geçmişe sünger çekme fırsatını kullanma çağrısında bulunuyorum.”

Bush, Haiti’deki son gelişmelerden bahsederken ses tonundaki sıkıntılı ifade dikkat çekiciydi. Başkan Bush, Jean-Bertrand Aristide’in sürgünde yaşamayı kabul ederek ülkeden ayrılmasının ardından yapılması gerekenlere odaklandığı, konuşmasında net ifadeler kullandı ve şöyle dedi:

"Haiti anayasası yürürlükte ve anayasa gereğince geçici bir devlet başkanı işbaşında.”

Bush, Aristide’in Haiti’den ayrılma kararında Amerika’nın rolüyle ilgili bir açıklama yapmadı ancak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Washington’un Aristide’in ülkeden güvenli bir şekilde ayrılmasını kolaylaştırdığı belirtildi.