Irak'ın Geçici Hükümeti Yakında Açıklanacak - 2004-05-26

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan Irak’ta geçici hükümetin birkaç gün içinde belirlenebileceğini açıkladı.

Annan, bu açıklamayı, Irak özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin çalışmaları hakkında Güvenlik Konseyi’ne dün akşam bilgi vermeden önce yaptı. Annan, bu açıklamayı, Irak’ta yeni hükümet üzerinde uzlaşma sağlanamadığı için yeni hükümetin Mayıs sonuna kadar hazır olamayacağı yolunda haberler çıkması üzerine yaptı.

Bu arada Fransa, Almanya ve Rusya Irak konusunda Amerika ve İngiltere’nin ortaklaşa hazırladığı tasarıya çekinceli yaklaşıyor. Bu ülkeler Irak’ta iktidarı devralacak yeni hükümetin gerçekten egemen olması koşulunda ısrar ediyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, özel temsilci Lakhdar Brahimi’nin geçici Irak hükümetini oluşturma çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere Güvenlik Konseyi’ni kapalı toplantıya çağırdı. Konsey’in aldığı kararları veto etme yetkisine sahip bulunan Fransa ile Rusya, geçici hükümet oluşturuluncaya kadar Irak konusundaki bir Konsey kararını desteklemeyeceklerini söylediler.

Genel Sekreter Annan, dün gazetecilere, Brahimi’nin Cumhurbaşkanı, iki yardımcısı ve bir başbakandan oluşacak hükümeti birkaç güne kadar oluşturacağını söyledi.

“Bu iş için hedef tarih olarak Mayıs sonunu vermiştik. Bu tarihe kadar çalışmalarımızı tamamlamaya çalışıyoruz. Bu tarihe kadar yeni hükümeti oluşturabileceğimizi umuyorum.”

Kofi Annan, pazarlık sürecine temel teşkil edecek İngiliz- Amerikan ortak tasarısını gündeme sunacağını belirtti.

Tasarıdaki birkaç nokta Konsey üyesi ülkelerde kaygı yarattı. Bu maddelerden biri, Amerikan kuvvetlerinin Irak’ta daha en az bir yıl daha kalmasını öngörüyor.

Bazı büyükelçiler tasarının Irak’ın egemenliğini sağlamayıp, işgalin bir başka isim altında devamını öngördüğünü öne sürüyor. Ancak Konsey’in tek Arap ülkesi olan Cezayir’in temsilcisi Abdullah Baali İngiliz-Amerikan tasarısı üzerinde, önümüzdeki ay oya sunuluncaya kadar, uzlaşma sağlanabileceğini belirtti.

“Hiçbir kavga beklemiyorum. Hepimiz yapıcı düşünüyoruz ve geçiş döneminin başarıyla tamamlanmasını istiyoruz.”

Bu karar tasarısı Bush yönetiminin Irak’ı istikrara kavuşturma ve demokratik bir hükümet kurma hedefinin önemli bir parçası sayılıyor. Başkan Bush dün Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ı arayarak tasarı hakkında görüştü. İki liderin bazı değişiklikler yapma konusunda anlaştığı açıklandı.

Güvenlik Konseyi Irak karar tasarısı üzerinde bugün de görüşmelerine devam edecek.