Fahrenheit 9/11 ve Amerikan Seçimleri - 2004-07-14

Amerikalı yönetmen Michael Moore’in Uluslararası Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye ödülü kazanan yeni belgeseli Amerika’da tartışmalara yol açıyor. Bazı çevreler Fahrenheit 9/11 adlı filmin gösterime girmesini önlemeye bile çalıştı..

Başkan Bush ve yönetiminin ağır bir şekilde eleştirildiği filmin adı, ünlü Amerikalı yazar Ray Bradbury’nin 'Fahrenheit 451” adlı kitabından alıntı. Bilim kurgu edebiyatının temel eserlerinden biri sayılan bu kitapta, dünyada tüm kitapların yakıldığı karanlık bir gelecek anlatılıyordu. Kitaplar, en iyi şekilde 451 derece yandığı için 'Fahrenheit 451” serbest düşünce ve özgürlüğün yitirilmesini temsil ediyordu. Moore’un Fahrenheit 9/11 belgeseli, 3 yıl önce, Eylül ayının 11’de, New York ve Washington’da meydana gelen terörist saldırılardan sonra Amerika’da temel hak ve özgürlüklere uygulanan kısıtlamaları temsil ediyor.

Moore, haber görüntülerini yan yana koyarak, kendi tarzıyla yorumladığı filmde, Bush yönetiminin Suudi ailesiyle ilişkilerini mercek altına alıyor, yönetimin sadece seçkin sınıfları temsil ettiğini ileri sürüyor, özetle Başkan Bush ve yönetimini yerden yere çalıyor.

Fahrenheit 9/11 bazı siyasal gözlemcilere göre, sansüre, totaliter yönetimlere, çıkar ilişkilerine ve dört yıldır iktidardaki yönetime yönelik en keskin eleştirilerden biri. Cannes Film Festivalinde, 1956 yılında Jacques Cousteau’nun “Sessiz Dünya”sından bu yana büyük ödül ilk kez Fahrenheit 9/11 ile bir belgesel filme verildi.

Bazı eleştirmenlere göre ise, Fahrenheit 9/11, yönetmen Michael Moore’un kendi görüşlerinin reklâmını yaptığı basit bir siyasi propaganda filminden başka bir şey değil. Hele hele belgesel hiç değil..

Michael Moore bir televizyon programında yaptığı konuşmada, diğer Amerikalılar gibi kendinin de son dört yıldır yönetimin hak ve özgürlükleri kısıtlamasına sesini çıkarmadığını söyledi ve basın yayın organlarını da buna seyirci kalmakla suçladı.

Yönetmen, filminin, basın mensuplarına sessiz bir çağrı olduğunu, onları göreve çağırdığını söyledi ve “Sizden başka kim var. Siz bir şey yapmazsanız kim yapacak dedi?

Başkanın eleştirildiği, kınandığı, alay edildiği film Kasım ayındaki başkanlık seçimlerini etkileyecek mi? Bu soruyu Teksas Üniversitesi profesörlerinden Zeynep Tüfekçi’ye sorduk. Zeynep Tüfekçi'yle yapılan söyleşimizi yukarıdaki Real Audio bağlantımıza tıklayarak dinleyebilirsiniz.