Ukrayna'da Muhalefet Uzlaşma Görüşmelerinden Çekildi - 2004-12-01

Ukrayna’da muhalefet, seçim krizine çözüm bulmak için Başbakan Viktor Yanukoviç ile yapılan görüşmelerden çekildi.

Seçimi kazandığını iddia eden muhalefet adayı Viktor Yuşçenko, Yanukoviç’in Cumhurbaşkanlığı altında Başbakan olması için yapılan öneriyi reddederek görüşmelerden çekildiğini açıkladı.

Çekilme kararı açıklanırken, Kiev ve diğer kentlerde onbinlerce kişi hile karıştırıldığı öne sürülen seçim sonuçlarını protesto gösterilerine devam etti.

Anayasa Mahkemesi, Yanukoviç’in rakibi Batı yanlısı aday Viktor Yuşçenko’nun seçimlerin iptali için yaptığı başvuruyu görüşüyor.

Muhalefet yanlıları, Başbakan Yanukoviç için verilen güvensizlik önergesi görüşülürken parlamento binasına girmeye çalıştı, ancak polis tarafından dışarı çıkartıldı.

Başkan Bush, Ukrayna’daki krizin barışçı ve demokratik yoldan çözülmesi gerektiğini bildirdi. Beyaz Saray sözcüsü, Bush’un Polonya Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasnievski’yi telefonla arayarak konuyu görüştüğünü açıkladı.

Avrupa Birliği dış politika sorumlusu Javier Solana, arabuluculuk yapmak üzere yeniden Kiev’e gitti. Polonya Cumhurbaşkanının da bugün yine Kiev’e gitmesi bekleniyor.