ABD Çalışma Vizelerinde Son Durum Ne?

Your browser doesn’t support HTML5

Başkan Donald Trump’ın yabancı işçileri kapsayan vize programlarının sıkılaştırılmasını öngören başkanlık kararnamesiyle, H1-B vizeleri yine gündemde. Peki H1-B ne öngörüyor, başvurularda son durum ne?

H1-B vizesi, Amerika’da özellikle teknoloji şirketleri ve bazı federal kurumlara, yurtdışından üniversite mezunu kişileri istihdam etme imkanı veriyor. 3 yıl süreli vize 6 yıla da uzatılabiliyor.

Her yıl sadece 85 bin yabancıya bu vizeden veriliyor. Ancak elbette başvurular bu sayının çok üstünde.

Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri Dairesi, 3 Nisan’da başlayan süreçte, başvuru sayısının 199 binde kaldığını, iki yıl önce aynı günlerde 233 bin başvuru yapıldığını açıkladı.

İç Güvenlik Bakanlığı verilerine göre H1-B vizesi ile Amerika’ya en çok işgücü Hindistan’dan geliyor. 2015 yılında bu vizelerin yüzde 71’ini Hintliler aldı. İkinci sırada ise yüzde 10’la Çinliler geliyor.

Türkiye’den yapılan başvurularsa oldukça düşük. 2017 verileri henüz açıklanmış değil, ancak 2015 verilerine baktığımızda bu sayının 1196’da kaldığını görüyoruz. Türkiye, Almanya’nın ardından 15’nci sırada yer alıyor.

Hindistan’ın bu ağırlığının nedeni, Amerikan şirketlerinin çalıştığı fason firmaların her yıl binlerce başvuru yapması, bunun da vize kurasında şanslarını arttırması.

H1-B vize programı, Amerikalılar’ın işlerini ellerinden aldığı ve ücretleri düşürdüğü gerekçesiyle eleştiriliyor. Yasaların çok gevşek olması ve işverenlerin bu vizeyi yetenekli değil ucuz işgücü getirmek için kullanması da bu eleştirileri destekliyor.

Trump’ın, “Amerikan malı al, Amerikalı çalıştır’ sloganıyla anılan kararnamesi, dört federal hükümet dairesine, bu vize programıyla ilgili olarak reform önerileri sunması için talimat veriyor.

H1-B vizesine ucuz değil kıymetli işgücü kimliğinin yeniden kazandırılması için yapılacak çalışmanın kısa sürede sonuçlanmasıysa beklenmiyor.