Amerikan Senatosu, Uygurlar ve bölgedeki Müslümanlar'a yönelik uygulamalar gerekçesiyle, Çin’in Şincan bölgesinden her türlü ürün ithalatına yasak getirme kararı aldı.
“Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası” olarak bilinen ve Senato’da kabul edilen yasa, ABD yönetiminin bölgede soykırım uygulandığı gerekçesiyle Çin’e yönelik attığı yeni adım oldu.
Senato'da oybirliğiyle kabul edilen yasaya göre bölgeden gelen ürünlerin üretiminde Uygurlar ya da Müslümanlar'ın zorla çalıştırılmasına dair herhangi bir kanıt olması durumunda ürünün ABD tarafından satın alınması yasaklanıyor.
Yasanın yürürlüğe girmesi için Temsilciler Meclisi’nden geçmesi ve ardından ABD Başkanı Joe Biden tarafından da onaylanması gerekiyor. Sürecin ne zaman tamamlanacağı net olmasa da yasanın hem Temsilciler Meclisi’nden de geçmesi hem de Başkan tarafından onaylanması bekleniyor.
Yasayı hazırlayan senatörlerden Cumhuriyetçi Marco Rubio ve Demokrat Jeff Merkley, Temsilciler Meclisi’ne bu konuda hızla harekete geçme çağrısında bulundu.
Rubio, yaptığı açıklamada, “Çin yönetiminin insanlığa karşı suçlarına göz yummayacağız ve Çinli şirketlerin bu korkunç tacizlerden kazanç sağlamasına izin vermeyeceğiz. Hiçbir ABD’li şirket bu tacizlerden kazanç elde etmemeli. Hiçbir ABD vatandaşı, bu kölelikle üretilen ürünlerden satın almamalı” dedi.
Biden yönetimi, Salı günü yaptığı bir açıklamayla şirketlere yönelik bir uyarıda bulundu ve bazı yeni yaptırımlar getirdi. Yönetim, ABD’li şirketlerin Şincan’daki üretim merkezleriyle iş yapmaları halinde ABD yasalarına aykırı harekette bulunacakları uyarısında bulundu.
Çin yönetimi, Uygur özerk bölgesinde Uygur Türkleri ve Müslümanlar'a soykırım uygulamakla suçlanıyor.
İlgili Haberler ABD 14 Çin Şirketini Daha Ekonomik Kara Listeye Aldı